Новини

«Це важливий символ для тих, хто вижив». У Чернівцях встановили меморіальний знак «Поріг пам’яті»

Знак заклали перед Культурно-мистецьким центром імені Івана Миколайчука. 

У Чернівцях перед Культурно-мистецьким центром імені Івана Миколайчука встановили меморіальний знак «Поріг пам’яті». Ця подія відбулася до 80-х роковин початку Голокосту. 

Місце встановлення — історичне. Там упродовж червня 1942 року на території стадіону єврейського спортивного товариства «Маккабі» функціонував пункт збору чернівецьких євреїв. Згодом людей відправляли до таборів і гетто Трансністрії.

Надзвичайна та Поважна пані Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен зазначила, що меморіалізація місця біля центру Миколайчука — надзвичайно символічна:

«Це диво, що є люди, які пережили все. І готові поділитися своєю історією зі співгромадянами. Встановлення пам’ятного знака тут, на площі, де колись був стадіон «Маккабі», є важливим символом для тих, хто вижив, їхніх родичів. Та й усіх громадян і гостей міста».

Участь у церемонії встановлення знака взяли також чернівчани, представники місцевої влади, Єврейської громади Чернівецької области та гості з закордону.

Надзвичайний і Повноважний Посол Ізраїлю в Україні Джоель Ліон сказав, що єврейська громада міста, звичайно, пам’ятає усі страшні події. Але й представникам інших національностей, релігій варто знати історію.

Звісно, ми все пам’ятаємо. Ці події торкнулися і моєї сім’ї, яку взяли з Коломиї до Кам’янця-Подільського і там вбили. Я пам’ятаю їхні імена та те, що з ними сталося. Але питання до їхніх сусідів — чи пам’ятають вони? 

Бо аби пояснити, що таке “чорне”, людина має розуміти, що таке “біле”. Якщо хочете зрозуміти межі катастрофи, яка сталася з людьми на Буковині, ви повинні розуміти, яке було тут життя до тих подій. Майже 2 тисячі років спільної історії. Адже євреї приїхали сюди ще з часів Римської імперії. Згодом тут був центр єврейського життя.
І для мене величезна честь бути зараз на цьому місці», —
сказав Посол.

Ініціатива щодо меморіалізації цього місця належить Чернівецькому музею історії та культури євреїв Буковини.

А підготовка до закладення пам’ятного знака відбулася за підтримки німецько-українського проєкту «80 років трагедії Бабиного Яру». Керівник — Маттіас Андре Ріхтер (м. Дюссельдорф).

На церемонії встановлення знака голова Чернівецької ОДА виступив з ініціативою повернути єврейський дім єврейській громаді. 

А також зазначив, що встановлений знак пам’яті не повинен бути єдиним у Чернівцях.

«Я переконаний, що цей “Поріг пам’яті”, який ми сьогодні встановили разом із Назвичайними і Повноважними Послами Федеративної Республіки Німеччина та Держави Ізраїль, а також єврейською громадою Чернівців, не може бути єдиним у нашому місті», — сказав очільник области.

Загалом у Чернівцях запланували декілька меморіальних заходів. Сьогодні, 7 липня, о 10 годині відбувається пам’ятний мітинг на Театральній площі.

Об 11:00 — молитва на місці масового розстрілу євреїв (кінець вулиці Підгаєцької, район села Білої).

12:00-18:00 — виставка «Історія Голокосту на Буковині». Вулиця Університетська, 10.

За цією ж адресою впродовж 13:00-18:00 покажуть документальні фільми.

      

Фото Володимира Гуцула

Коментарі