Новини

Банки зможуть списувати кошти з рахунків боржників. Гроші будуть арештовувати автоматично

Списання коштів із банківських рахунків здійснюватимуть на вимогу виконавців.

Фото Eduardo Soares, unsplash.com

З 6 липня в Україні запрацювали зміни до порядку автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках у банках. Міністерство юстиції пояснило, як саме працює нова система. Про це пише Суспільне з посиланням на Мін’юст.

Наказ набув чинности ще 6 квітня, але Мін’юст встановив тримісячний термін для підготовки до введення нової системи до набрання чинности цим наказом.

Арешт поширюється на всі категорії виконавчих документів, які передбачають стягнення коштів із боржників — фізичних та юридичних осіб, зазначають у пресслужбі Мін’юсту. 

Також автоматизовано процес отримання виконавцями інформації про номери рахунків боржників та сум коштів, які наявні на таких рахунках. 

Гроші боржників на банківських рахунках відтепер арештовують автоматично: за допомогою автоматизованої системи виконавчого провадження шляхом інформаційної взаємодії державних або приватних виконавців та банків. Арешт поширюється і на кошти на рахунках, відкритих після винесення постанови про накладення арешту.

«У разі відсутности у боржника коштів та інших цінностей, достатніх для задоволення вимог стягувача, стягнення невідкладно звертається також на інше майно, яке належить боржнику, крім майна, на яке згідно із законом не може бути накладено стягнення», — йдеться у наказі.

Звернення стягнення на майно боржника не зупиняє звернення стягнення на кошти боржника: він має право запропонувати види майна чи предмети, які необхідно реалізувати першими. Черговість стягнення на кошти та інше майно боржника остаточно визначає виконавець.

Стягнення на майно боржника здійснюється з урахуванням стягнення виконавчого збору, витрат виконавчого провадження, штрафів, накладених на боржника під час виконавчого провадження, основної винагороди приватного виконавця. У Мін’юсті додали, що у разі, якщо боржник володіє майном разом з іншими особами, стягнення звертається на його частку, яку визначає суд за поданням виконавця.

 

Коментарі