Новини

Зеленський підписав закон про підвищення пенсій постраждалим унаслідок Чорнобильської катастрофи

Документом визначили мінімальні розміри пенсії за інвалідністю.

Фото зі сторінки Департаменту соцзахисту населення Чернівецької ОДА

Президент Володимир Зеленський підписав закон про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Про це повідомляє Офіс Президента.

«Документом визначили мінімальні розміри пенсії за інвалідністю, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, та пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи», — мовиться у повідомленні.

Так, розміри цієї пенсії для І групи інвалідности повинні бути не меншими за 6000 гривень

Для ІІ групи – 4800 гривень. Для ІІІ групи інвалідности та дітей з інвалідністю – 3700 гривень.

Крім того, закон запроваджує державну адресну допомогу до пенсії для: 

— учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС;

— осіб, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їхніх наслідків; 

— осіб, які брали участь у ядерних випробуваннях, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї та внаслідок цього стали особами з інвалідністю.

«Закон набирає чинности з 1 січня 2022 року, крім положень щодо мінімальних розмірів пенсії за інвалідністю і пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи. А також щодо запровадження державної адресної допомоги до пенсії, які набирають чинности з 1 липня 2021 року», — зазначили в Офісі Президента.

Як ми писали раніше, за даними Департаменту соціального захисту населення Чернівецької ОДА, на Буковині проживають 14 524 осіб, які мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. З них 1 920 людей – учасники ліквідації, 9 754 – постраждалі, 18 – учасники ліквідації інших ядерних аварій. Серед постраждалих – 2 596 неповнолітніх дітей, а 236 сімей втратили годувальника.

Коментарі