Новини

Понад 14 тисяч постраждалих буковинців. Сьогодні 35 років із дня Чорнобильської катастрофи

У Чернівецькій області проживає 14 524 особи, які мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Фото зі сторінки Департаменту соцзахисту населення Чернівецької ОДА

Сьогодні, 26 квітня, виповнюється 35 років із дня Чорнобильської катастрофи. В Україні відбуваються пам’ятні заходи до 35-х роковин катастрофи на Чорнобильській АЕС та вшанування пам’яті людей, які загинули внаслідок неї.

Як повідомляє Департамент соціального захисту населення Чернівецької ОДА, в області проживає 14 524 особи, які мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. З них 1 920 людей – учасники ліквідації, 9 754 – постраждалі, 18 – учасники ліквідації інших ядерних аварій. Серед постраждалих – 2 596 неповнолітніх дітей, а 236 сімей втратили годувальника.

Для виплати компенсацій та допомоги цим особам 2021 року передбачено 11,2 млн грн.

Дані Міністерства соцполітики України

Чорнобильська катастрофа — техногенна екологічно-гуманітарна катастрофа, яка сталася в ніч на 26 квітня 1986 року. Аварія спричинена двома тепловими вибухами і подальшим руйнуванням четвертого енергоблока Чорнобильської атомної електростанції.

Реактор повністю зруйнувався і в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин. Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики — як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічними підрахунками.

Радіоактивна хмара від аварії пройшла над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США. Приблизно 60% радіоактивних речовин осіло на території Білорусі. Близько 200 000 осіб евакуювали із зон забруднення.

Чорнобильська аварія стала подією великого суспільно-політичного значення для СРСР і світу. Це наклало деякий відбиток на хід розслідування її причин. Підхід до інтерпретації фактів і обставин аварії змінювався з часом, і цілком єдиної думки не існує досі.

Спершу керівництво УРСР та СРСР намагалося приховати масштаби трагедії. Але після повідомлень зі Швеції, де на АЕС «Форсмарк» знайшли радіоактивні частинки, принесені з західної частини СРСР, та оцінки обсягів зараження, розпочалася евакуація близько 130 000 мешканців Київської области із забруднених районів.

Радіоактивного ураження зазнали близько 600 000 осіб, насамперед ліквідатори катастрофи. Навколо ЧАЕС створили 30-кілометрову зону відчуження.

Нагадаємо, що в Україні запустили додаток для екскурсій Чорнобилем у доповненій реальності.

Коментарі