Новини

Які медзаклади лікують рак безкоштовно: в Україні запустили чат-бот для онкохворих

Як зазначили у МОЗ, чат-бот допоможе відстояти право на безоплатну медичну допомогу, запобігатиме проявам корупції в медзакладах.

Фото Victoria Strukovskaya, unsplash.com

Пацієнтські організації запустили чат-бот «Лікуйся», який зорієнтує в безоплатних медичних послугах усіх, хто зіштовхнувся з діагнозом «Рак молочної залози».

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я.

Чат-бот «Лікуйся» — це інструмент у месенджері Telegram, який допоможе кожному, хто зіштовхнувся з діагнозом рак молочної залози. А саме зорієнтуватися, в якому медичному закладі які медичні послуги й у якому обсязі можна отримати безоплатно. Користувач чат-боту обирає послугу, після чого отримує покрокову інструкцію з необхідною інформацією.

Також у МОЗ кажуть, що «Лікуйся» допоможе відстояти право на безоплатну медичну допомогу, запобігатиме проявам корупції в медзакладах, зокрема унеможливить нелегальну оплату послуг чи лікарських засобів, які є в переліку НСЗУ як безоплатні.

«Для якісного втілення чат-боту ми проаналізували великий масив даних: реєстри закладів охорони здоров’я, договори НСЗУ з онколікарнями тощо. Проте наша головна ціль — донести до хворих із діагнозом рак, що не потрібно складати руки, бо є реальні та доступні можливості лікування онкології», — зазначила голова ГО «Ліки Контроль» Наталія Гуран.

Співзасновниця ГО «Афіна. Жінки проти раку» Вікторія Романюк наголосила, що багато пацієнтів не знають, які саме послуги в онкоцентрах є безкоштовними. 

«Цей чат-бот допоможе людям розібратися, які послуги вони можуть отримати безкоштовно, і допоможе їм почати лікування. Чат-бот максимально легкий у використанні й доступний для всіх смартфонів та комп’ютерів», — додала вона.

У Програмі медичних гарантій на 2021 рік передбачили ранню діагностику раку та лікування онкозахворювань — хімієтерапевтичне та радіологічне. Також впровадили новий пакет лікування та супроводу пацієнтів із гематологічними та онкогематологічними захворюваннями.

Коментарі