Новини

Відсьогодні в Україні запрацював ринок землі. Хто її зможе купити

Українці «в одні руки» можуть придбати не більше 100 га до 2024 року.

Фото www.kmu.gov.ua

Відсьогодні, 1 липня, в Україні запрацював ринок землі. 

Українці зможуть не просто володіти землею, але й вільно розпоряджатися. Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час чергового засідання уряду.

«Ця норма закріплена в Конституції, але фактично була неможливою через дію мораторію. Немає жодної успішної країни, де діяв би мораторій на запровадження цивілізованого ринку землі», — наголосив Шмигаль.

Прем’єр-міністр додав, що всі транзакції будуть іти через банк, а всі договори перевірятимуть нотаріуси. 

Зараз купувати землю можуть лише фізичні особи. Так триватиме до 2024 року, коли право придбати землю отримають юридичні особи, пише BBC.

До 2024 року «в одні руки» можна буде придбати не більше 100 га. Далі — не більше 10 тисяч га.

Іноземці не можуть купувати землю в Україні до проведення загальнонаціонального референдуму. Попри його результати, вони також не зможуть придбати землю у 50-кілометровій прикордонній зоні.

Нинішні орендарі землі матимуть переважне право на її покупку. Вони також можуть передати це право, але повинні письмово повідомити про це власника земельної ділянки.

BBC пояснює, що до 2030 року мінімальна ціна землі не повинна бути меншою за нормативну оцінку. А під її заставу можна отримати позику в банку.

Щоб укласти угоду про купівлю-продаж землі, потрібні такі документи:

— паспорти та ідентифікаційні коди продавця і покупця;

— документи, що підтверджують право власности на ділянку (витяг із реєстру прав на нерухоме майно або державний акт);

— витяг із Державного земельного кадастру;

— звіт про експертну грошову оцінку ділянки.

Податок на доходи фізичної особи (ПДФО) та 1,5% військового збору (ВЗ) платити не треба, якщо: продавець землі володіє нею понад три роки; її розміри не перевищують норми безоплатної передачі; ця угода є першим за рік продажем нерухомости. Інакше резиденту доведеться сплатити 5% ПДФО та 1,5% ВЗ від вартости земельної ділянки за договором.

Якщо продавець землі не є резидентом — ставка ПДФО 18%.

До речі, відповіді на найпопулярніші та найважливіші запитання, які виникають у громад щодо земельного законодавства, можна прочитати за посиланням тут. 

Раніше ми писали про те, що Верховна Рада 18 травня ухвалила законопроєкт щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власности через електронні аукціони. Вся інформація буде відкрита та доступна для всіх.

Коментарі