Репортаж

Різноманітні локації та дискотека: у Чернівцях відбувся молодіжний фестиваль «BukMolFest»

Про те, як пройшов фестиваль до Дня молоді у музеї просто неба та чим організатори зацікавлювали відвідувачів.

У Чернівцях учора, 27 червня, відбувся молодіжний фестиваль «BukMolFest». Його провели у Чернівецькому обласному музеї народної архітектури та побуту. 

Організувала захід Молодіжна рада Буковини при Чернівецькій ОДА з управлінням молоді та спорту. 

Тут діти розважаються у бамберболах (великих надувних кулях), грає музика та трохи пахне їжею, яку готують на вогні. 

Для відвідувачів фестивалю підготували декілька локацій. Перша — алея громадських організацій. Тут ГО можуть представити свою діяльність. Для цього вони приносять листівки, відзнаки та нагороди, свою символіку тощо. 

Інша локація — сцена з ведучим. Саме біля неї збирається найбільша кількість відвідувачів, адже тут проводять конкурси з можливістю виграти різноманітні призи та потанцювати під музику. А згодом — концерт за участи відомих виконавців Буковини.

Також є простір для приватних підприємців, які привезли свою продукцію та продають її за такими ж цінами, що і в закладах. І, звісно, фотозони. 

Секретарка Молодіжної ради Буковини Діана Бугай каже, що цей захід уже не просто молодіжний, а сімейний:

«Ми розуміємо, що прийде не лише молодь, а й будуть відвідувачі різного віку. Для нас важливо, аби було цікаво всім. Тому тут аніматори граються з дітками, охочі можуть кататися у надувних кулях. І захід уже можна назвати сімейним», — розповідає Діана. 

Голова Молодіжної ради Володимир Крижановський зазначає, що локацію для проведення обрали одразу. Ба більше — ідея фестивалю зародилася саме з музеєм народної архітектури та побуту.

«Тут старовинна архітектура, гарна природа, доглянуте місце. Загалом, класно. На території музею перебуває поліція, яка стежить за порядком, «швидка», чергують рятувальники тощо. Крім того, волонтери допомагають на різних локаціях», — розповідає Володимир.

Він також зізнається, що учасників заходу чимало. І на всіх не вистачило стрічок:

«До третьої години дня фестиваль уже відвідали приблизно 500 людей. Кожному відвідувачу на руку наліплювали стрічки. Їх у нас було всього 300, тому після того, як вони закінчилися, люди вже приходили без стрічок. Але з квитками».

Голова Молодіжної ради додає, що й для любителів історії та середньовічного бою є локація. Побачити її легко, адже там представили обладунки, є шатро, майорить прапор України, а представники організації вирізняються одягом.  

Біля шатра стоїть Костянтин Костащук — голова Федерації середньовічного бою України в Чернівецькій області. 

«Ми представляємо ГО “Чернівецьке лицарство”. Показуємо наш вид спорту, чим живемо, як відпочиваємо. З нами є тренувальне спорядження, яким тут також можуть тренуватися діти та дорослі, є спортивні зразки макетів зброї різних націй. Існують шатри в Чернівцях, де майстер шиє нам одяг, ми виготовляємо щити. І носимо костюми, які, можливо, одягали раніше у Чернівецькій області», — каже голова Федерації.

Костянтин розповідає, що його костюм виготовлений із натуральних матеріалів: шерсть, льон, конопля. І під одягом утворюється мікроклімат, який забезпечує нормальну температуру тіла, і людині не спекотно. Це варто знати під час пошиття одягу. Та й не лише. Адже аби займатися середньовічним боєм, треба засвоїти чималу кількість інформації:

«Узагалі, наш спорт у Чернівцях розвивається з 2017 року. Він орієнтований на дітей від 14 років. І відрізняється тим, що ти повинен стати і спортсменом, і істориком, швачкою, ковалем, письменником тощо. Треба знати величезний спектр інформації, аби одягнути себе правильно, підібрати інструменти тощо».

На локації Костянтин показує на обладунок. Каже, що це зразок Центральної Європи початку-середини 14 століття. Також показує щит, який, за його словами, з гербом роду Василькова, що жив у Чернівцях (фото вище). 

«Цей герб був отриманий у результаті Грюнвальдської битви людьми, які володіли Чернівцями та частиною области. Це сучасна робота за давніми зображеннями. Ми їх використовуємо у битвах та змаганнях. Чим цікава ця річ? Це дань нашій історії. Бо історія України, яку викладають, деколи показує сумні та темні місця історії.

Можемо уявити, що у складі польсько-литовського війська майже 40% людей у битві при Грюнвальді були етнічними русинами з території України. І чернівчани також брали участь в одних із найбільших битв у історії», — розповідає Костянтин Костащук.

Потім він показує значки на одязі — беджи. А також меч із пружинної сталі. 

«Узагалі, кожен меч робили для конкретної людини. Бо треба, аби він був трохи довшим за руку», — зазначає Костянтин.

Голова Федерації підсумовує, що атмосфера на фестивалі хороша. А їхньою локацією цікавляться і діти, і дорослі.

Те, що фестиваль вдався, вважають і відвідувачі. Аліна Мостова прийшла з подругою Анною Ганич. 

Дівчата задоволені тим, що зараз уже можна кудись вийти, а фестиваль — хороший привід добре провести час.

«Класно, що у Чернівцях з’явилася можливість піти та “розвіятися”. Крім того, сьогодні дуже вдалий для цього день. Ми задоволені. Тут нас зацікавили багато просторів. Я вважаю, що музей просто неба — найкраща локація для проведення фестивалю у місті», — каже Аліна Мостова.

«Дуже подобається сама атмосфера. Формат класний для молоді, та й не лише, адже захід просто неба, є багато людей. Чекаємо концертів виконавців, зокрема Андрія Рибарчука, та нових знайомств», — ділиться враженнями Анна.

До речі, на фестивалі знімали наймасовіший тікток, а ввечері влаштували дискотеку.

А загалом захід відвідали понад 2 тисячі людей. 

Фото Володимира Гуцула

Коментарі