Новини

Оборона і військові навчання на Буковині: у Чернівцях обговорили законопроєкт «Про національний спротив»

Законопроєкт насамперед передбачає формування добровольчих загонів.

Фото Радіо Свобода

Сьогодні, 25 червня, у Чернівцях обговорили законопроєкт №5557 «Про основи національного спротиву», який як невідкладний президент Володимир Зеленський подав до парламенту.

У пояснювальній записці мовиться, що документ «врегульовує питання розвитку територіальної оборони, організації Руху опору і відповідної підготовки громадян України до національного спротиву, що є невід’ємною складової всеохоплюючої оборони держави на всій території України». 

Тоді ж у парламенті зареєстрували ще один законопроєкт про тероборону, що передбачає збільшення чисельности української армії на 10 тисяч військовослужбовців, котрі й займатимуться територіальною обороною.

Під час брифінгу у Чернівцях говорили про важливість та невідкладність ухвалення закону «Про основи національного спротиву». Так, голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук зазначив, що насамперед громадяни повинні самоорганізуватися. 

«Ми маємо бути спроможними дати відсіч ворогові і використати патріотичні механізми захисту України вже на сучасному етапі. Президент України подав до Верховної Ради законопроєкт, який узаконює та створює нову законодавчу базу. 

Наші колеги, партнери і друзі у світі визнають, що Збройні сили України,  українська армія взірця 2020 року є однією з найбільш боєздатних у Європі та світі», — сказав голова ОДА.

Скріншот з прямого етеру

Сергій Осачук також зауважив, що у Чернівецькій області діє бригада територіальної оборони. Вона має підрозділи в усіх районах та Чернівцях. 

І законопроєкт насамперед передбачає формування добровольчих загонів. 

«Крім того, законопроєктом передбачають використання дозволу та права використання власної особистої мисливської зброї. Єдине, що буде залежати від нас, (влади — ред.) — організувати впродовж року за підтримки та взаємодії з професійними кадровими військовими процес навчання. А також проведення заходів із бойового злагодження. Аби такі підрозділи не були формальними, а чітко розуміли, що вони повинні і можуть зробити в умовах військової агресії проти нашої держави», — сказав Сергій Осачук. 

Головний військовий комісар Чернівецької области Віталій Чурай наголосив, що законопроєкт передбачає не лише підготовку військових фахівців, а й складову, що стосується мотивації і патріотичного виховання. 

«Завдання: загальне військове навчання й участь в інформаційній боротьбі. А також військова оборона — створення окремих сил територіальної оборони, які будуть підпорядковуватися головнокомандувачу ЗСУ. 

І через те, що ми проводимо військові навчання, нагадую про залучення громадян через територіальні центри комплектування на ці тренування з початку липня», — сказав Віталій Чурай.

Скріншот з прямого етеру

Нагадаємо, Україна вивела своїх військовослужбовців з Афганістану. Вони брали участь у місії НАТО «Рішуча підтримка». До її складу ввійшов 21 військовослужбовець Збройних сил України.

 

Коментарі