Новини

Земля затримує вдвічі більше тепла, ніж 15 років тому

Дослідження свідчать, що енергетичний дисбаланс Землі подвоївся проти 2005 року.

Фото NASA, unsplash.com

Згідно з новими дослідженнями, описаними як «безпрецедентне» збільшення на тлі кліматичної кризи, Земля затримує майже вдвічі більше тепла, ніж 2005 року.

Про це пише «Європейська правда» з посиланням на The Guardian.

Учені з NASA та Національної адміністрації океанів і атмосфери (Noaa) повідомили в новому дослідженні, що «енергетичний дисбаланс Землі майже подвоївся» з 2005 по 2019 рік. Зростання було описано як «тривожне».

«Енергетичний дисбаланс» означає різницю між тим, скільки випромінювальної енергії Сонця поглинають атмосфера Землі та поверхня проти того, скільки теплового інфрачервоного випромінювання повертається у космос.

«Позитивний енергетичний дисбаланс означає, що система Землі отримує енергію, змушуючи планету нагріватися», – ідеться в заяві NASA щодо цього дослідження.

Порівнюючи супутникові датчики, вчені визначили, що існує енергетичний дисбаланс між тим, скільки енергії надходить і виходить із системи Землі.

Ця система збору даних дозволяє точно оцінити швидкість нагрівання світового океану.

«Тенденції, які ми виявили, у певному сенсі були досить тривожними», — сказав Норман Леб, провідний автор дослідження і дослідник NASA.

Підвищення викидів парникових газів утримує тепло в атмосфері Землі, уловлюючи випромінювання, яке в іншому випадку рухалося б у космос. Це потепління стимулює інші зміни, зокрема танення льоду та снігу.

Дослідники також заявили, що природний зсув у Тихому океані від прохолодної фази до теплої, мабуть, мав значну роль у посиленні цього енергетичного дисбалансу.

Дослідження показало, що якщо швидкість поглинання тепла не сповільниться, слід очікувати ще більших змін клімату.

Коментарі