Новини

Учені з’ясували, чому збільшилася середня тривалість життя

Це пов’язано не з уповільненням темпів старіння.

Фото Matthew Bennett, unsplash.com

Збільшення середньої тривалости життя пов’язано не з уповільненням темпів старіння, а зі зниженням рівня дитячої смертности. Показник зростає тому, що все більше немовлят і молоді виживає.

Про це повідомляє 24 канал із посиланням на EurekAlert.

До таких висновків дійшли вчені з 14 країн після аналізу демографічних даних про дев’ять різних популяцій людей і 30 популяцій мавп.

Дослідників цікавив зв’язок між двома показниками. Перший – очікувана тривалість життя. Це середній вік, у якому вмирають люди. Другий – рівність тривалости життя. Він демонструє, наскільки смертність сконцентрована в групі старшого віку.

Виявилося, що перший показник зростає разом із другим. Наприклад, висока рівність тривалости життя зараз у Японії або Швеції. Більшість людей там вмирає в 70-80 років. Але в XIX столітті в цих же країнах смертність була високою не тільки серед літніх. Тоді тривалість життя теж була нижчою.

Такий же зв’язок характерний і для популяцій мавп. Що менше дитинчат і молодняка гине, то вище тривалість життя.

Висновки вчених можна вважати доказом гіпотези інваріантної швидкости старіння. Відповідно до неї, у кожного виду є біологічні обмеження на продовження молодости та життя.

Коментарі