Новини

Вольова перемога: Україна мінімально переграла Північну Македонію

«Шпальта» пропонує короткий огляд матчу Україна – Північна Македонія.

Фото UEFA

Футбольна збірна України здобула свої перші очки в групі C на Євро-2020. Трапилося це у другому турі, проти Північної Македонії.

Перед матчем букмекери бачили нашу збірну фавориткою. На її перемогу давали коефіцієнт 1,8, шанси на нічию оцінювалися в 3,6 до одного, а на перемогу македонців коефіцієнти сягали аж 4,75.

З перших хвилин Україна підтвердила статус фаворита та почала активно загрожувати воротам Столе Дімітревського.

У складі української команди відбулися мінімальні кадрові зміни, якщо порівнювати з матчем проти Нідерландів. Отже, у воротах знову грав Георгій Бущан. Лінія захисту залишилася тією ж: Віталій Миколенко зліва, Олександр Караваєв справа, Микола Матвієнко та Ілля Забарний у центрі.

В опорній зоні Сергія Сидорчука змінив Тарас Степаненко, який відновився після травми. Йому компанію в центрі поля склали Микола Шапаренко та Олександр Зінченко. Руслан Малиновський номінально відігравав лівого вінгера, справа в нападі грав капітан команди Андрій Ярмоленко, а на позиції центрфорварда грав Роман Яремчук.

Втрата єдиного лівого вінгера в минулому матчі Олександра Зубкова створила чимало проблем тренерському штабу нашої збірної. Марлос, який замінив тоді травмованого гравця, здавався настільки млявим, що навіть не дограв поєдинок із нідерландцями і сів назад на лаву запасних.

Відтак місце зліва в атаці періодично займали то Малиновський, то Зінченко. Також туди час від час приходив Яремчук, звільняючи місце дев’ятки для Ярмоленка, який своєю чергою вивільняв правий край атаки для крайнього захисника Караваєва.

Саме тому загроза воротам Столе Дімітревського (голкіпер збірної Північної Македонії) переважно приходила з правого флангу нападу нашої команди. Між собою там обігрувалися Ярмоленко, Караваєв, які активно прострілювали у воротарський майданчик македонців на Яремчука. Розпочинав ці атаки, як правило, Руслан Малиновський, який приходив із лівого флангу на свою звичну позицію в центрі поля.

Саме з подачі останнього українці й забили перший м’яч у ворота македонців. Руслан подав кутовий, Олександр Караваєв вчинив спурт з-за спин кількох суперників, першим опинившись на м’ячі поблизу передньої штанги, та віддав шалену передачу п’ятою назад. Андрій Ярмоленко, який випередив македонських захисників, упритул розстріляв воротаря. 1:0 на 29 хвилині матчу.

За 5 хвилин українці забили вдруге. Ілля Забарний хорошим першим пасом знайшов Олександра Зінченка в центрі поля. Наш гравець «Манчестер Сіті» віддав передачу на правий фланг Ярмоленку, який помітив забігання нашого центрфорварда Романа Яремчука пасом на хід вивів його віч-на-віч зі Столе Дімітревським. З непростої позиції Роман вразив ближній кут воріт голкіпера, подвоївши перевагу нашої збірної.

Надалі українці продовжували бути активнішими в грі. Зрештою перший тайм вони залишили цілком за собою, за всіма основними даними. Так, за показником XG (очікуваних голів) українці так і награли – майже на два голи. В українців він дорівнював 1,87. Водночас у македонців склав усього лише 0,16.

Володіння м’ячем після першої половини також наочно демонструвало перевагу нашої команди: 63% проти 37% в суперника. Як і удари: 10 (із яких 4 у рамку воріт) в українців проти 3 (0 у рамку) у македонців.

Оцінки гравців матчу від статистичного порталу WhoScored

У другому таймі гра докорінно змінилася. Македонці зрозуміли, що втрачати їм більше нічого, й очки в цьому матчі — чи не єдина їхня можливість мати бодай примарні шанси на вихід із групи. Вони перехопили ініціативу на себе.

Їхня перевага у володіння в другому таймі була настільки явною, що сягнула 62% проти 38% у нашої команди. Отримали вони її (хоча й не таку разючу, як українці в першому) й за ударами: 10 (5 у рамку) у македонців проти 7 (4 в рамку) в українців.

Перевага вилилася таки у забитий м’яч. На 57 хвилині македонці завдали по воротах збірної України дуже небезпечний дальній удар. Бущан заледве потягнув його, відбивши м’яч у перекладину. Після відскоку Караваєв, що опинився не у своїй зоні, намагався вибити м’яч, але влучив у ногу форварда македонців Горана Пандєва. Арбітр призначив пенальті.

Виконувати 11-метровий удар взявся Езган Аліоски. Бущан парирував його удар, але просто в ноги македонського пенальтиста, який із другої спроби розстріляв порожні ворота. Варто зазначити, що наші захисники не поспішали добігти до м’яча. І в повторі чітко було видно, як після удару Аліоски з-за спин гравців України вбігли в штрафний майданчик та опинилися раніше на м’ячі одразу троє македонців.

Українці продовжували грати на контратаках, віддавши м’яч македонцям. Хоча знову мали нагоду збільшити перевагу. Під час виконання штрафного Малиновський влучив м’ячем у руку захисника македонців, який стояв у стінці. Сам Руслан узявся його виконувати, але на висоті був голкіпер суперника. Зрештою, останній і став головним героєм матчу, отримавши найвищу оцінку в складі македонців від авторитетних статистичних порталів WhoScored та SofaScored.

Фінальний свисток зафіксував рахунок 2:1 на користь українців. Відтак наша команда здобула свої перші 3 очки та у вирішальному турі зіграє зі збірною Австрії за право вийти у плей-офф цього Євро.

Коментарі