Офтоп

The Guardian: форма збірної України з футболу – це свідчення того, що Євро 2020 – це більше, ніж футбол

Про фрази «Слава Україні» та «Героям слава», політику в футболі та силу української команди у матеріалі The Guardian.

Фото УАФ

Оригінальний матеріал The Guardian

Правилами ФІФА заборонено розміщення політичних, релігійних та особистісних гасел, заяв чи зображень на інвентарі футболістів. Здається, все досить просто. Ніякої політики.

Але політика присутня у всьому. Хвилина мовчання – це політика. Опускатися на одне коліно теж політично, як і не робити цього. Носити мак – це теж політично вмотивований вчинок, як і не носити його. Особливо це стосується ситуацій, у яких задіяні національні збірні, оскільки нації є політичними. Вибір кожного образу представником нації обов’язково є політичним, навіть якщо подібна політизація полягає в униканні відверто політичних символів, як от прапори, значки чи форма спортсменів.

Автор блогу на The Guardian Джонатан Вілсон відзначає, що блакитний та жовтий кольори на формі гравців збірної України відображають український прапор, який бере початок із кольорів Галицько-Волинського князівства XII сторіччя та символізує синє небо над полем пшениці. За словами автора, це здається абсолютно невинним, але саме через ці родючі землі Україна була і залишається привабливою для загарбників і її так важко захищати.

Згадайте жахи голодомору 1932-33 років, під час якого було вбито мільйони українців, і пшеничне поле раптом перетворюється у надзвичайно потужний образ.

Очевидно, що ФІФА та УЄФА не можуть прийняти закони проти команд, які одягають форму у тих кольорах, які мають для них особливе значення. Прийняті правила не дають чіткого визначення поняття «політичний», але перелічують деякі приклади того, що може вважатися недоречним: посилання на людей, партій, організації, групи або уряди; будь-яку організацію, яка дискримінує когось або щось або дії якої можуть образити велику кількість людей; а також будь-яка політична дія або подія.

Але у правилах немає жодної згадки про мапу. Це здається досить обґрунтованим. Як можна заборонити країні демонструвати зображення своїх меж? Але проблема полягає у тому, що мапи зображують межі, а межі часто оскаржуються. Мапа на формі збірної України з футболу на Євро 2020 включає Крим, який був анексований Росією у 2014 році, а також Донбас і Луганськ, де зараз триває війна. Глава української федерації з футболу Андрій Павелко заявив, що форма з мапою України «повинна додати гравцям сили, адже вони боротимуться на Україну».

Очевидно, це політично та провокаційно, але УЄФА дозволила залишити мапу. Але чи була в УЄФА альтернатива? Ні, адже спілка не приймає законодавчі акт щодо національних кордонів, а заборона форми стала б політичною заявою.

Фото Андрія Павелка, facebook.com

Фрази «Слава Україні» та «Героям Слава» очевидно не підпадають під заборону, адже не є «провокаційними чи глузливими закликами», а є офіційним привітаннями військових України. Вони беруть початок із націоналістичних рухів XIX сторіччя та війни за незалежність 1917-21 років. Щоправда, їх використовувала і Організація українських націоналістів, однак ці фрази також використовували під час Євромайдану проти прокремлівського президента Віктора Януковича у 2014 році.

Фрази критикувало не лише Міністерство закордонних справ Росії, але й єврейські організації в Україні, і зрештою, УЄФА дозволила залишити «Слава Україні», але попросила прибрати «Героям Слава».

Але це рішення знову ж таки свідчить про складність визначення політичних понять. Емблеми та фрази можуть мати багато значень, і ці значення можуть змінюватися з часом. Окрім того, контекст має вагоме значення.

Адже коли хорватський захисник Домагой Віда та помічник тренера Огнєн Вукоєвич, які грали у складі команди «Динамо Київ», опублікували у соціальних мережах відео з гаслом Слава Україні» після перемоги над Росією на Чемпіонаті світу три роки тому, то провокативний сенс фрази був більш очевидним. Віда отримав попередження від ФІФА, а Вукоєвича звільнили з тренерського штабу збірної Хорватії. Враховуючи, що у футболі важко визначити поняття «гра рукою», абсурдно очікувати, що правила точно визначать семантику українських військових гасел.

Але ситуація з футболкою збірної свідчить про те, що для України Євро-2020 — це набагато більше, ніж футбол. Тренер Андрій Шевченко не наголошував на цьому, але Україна перебуває у стані війни. Розклад Євро 2020 робить зустріч із Росією малоймовірною. однак команда України має чітку мету, і в таких умовах дрібні чвари, які можуть деморалізувати команду, зазвичай не беруться до уваги.

Окрім того, сьогодні українська команда є сильнішою, ніж та, яка програла кожну гру на Євро 2016. Завдяки Андрію Єрмоленку, Роману Яремчуку та Руслану Маліновському, українська збірна може продемонструвати гідну гру.

І якщо це станеться, багато хто на Донбасі, в Луганську та Криму буде святкувати; адже є часи, коли навіть гра в футбол є політичною.

Коментарі