Новини

Подзвін та молитва. У Чернівцях вшанували пам’ять героїв, які загинули на сході України

На Центральній площі зібралися чернівчани, родини загиблих воїнів, їхні друзі, побратими та інші. 

У Чернівцях вшанували пам’ять вісьмох військових, які 17 червня 2014 року загинули у селищі Металісті, що на Луганщині. 

«Сьогодні тут зібралися чернівчани, родини загиблих хлопців, їхні друзі, побратими, з якими вони служили у військових частинах. Тут є і десантники, і прикордонники, а також представники територіальних центрів комплектування», — розповіла старша лейтенантка, начальниця пресслужби Чернівецького обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Тетяна Попович. 

Вона каже, що цей день 2014 року був один із найважчих.

«Для нас тоді це була дуже страшна втрата. Коли до Чернівців дійшла ця звістка, навіть ще не оголосила влада траур, як люди самі вийшли на площу вшанувати загиблих, приспустили прапори», — сказала лейтенантка.

Серед загиблих були буковинські військові: Владислав Файфура, Віктор Мігован, Максим Доник, Ігор Крисоватий, Віктор Піцул, Юрій Мізунський, Ілля Валявський та Ілля Леонтій.

Сьогодні батькам Віктора Мігована вручили пам’ятну медаль. 

Матір Оксана Мігован розповідає, що не думала, що її син стане військовим.

«Ми виховували його духовно. А мужність, героїзм — це заслуга держприкордонслужби, де він служив три роки. Займався спортом, вчився у Львівській політехніці, але не закінчив. 

Ми не думали, що він буде військовим. Він захоплювався комп’ютерами. Був айтівцем. У держприкордонслужбі тоді лише почали розвивати цей напрямок, тому він і вибрав військову справу», — каже матір героя.

Священники разом із присутніми помолилися за воїнів. А потім відбувся подзвін за ними.

Тетяна Попович додає, що у Чернівцях подзвін пам’яті відбувається щоразу в той день, коли загинув воїн із Буковини. Цього дня на Центральній площі збираються рідні та військові. 

Також учасники заходу разом із представниками місцевої влади принесли квіти та лампадки до стіни пам’яті загиблих буковинських захисників. 

Крім того, депутат обласної ради Андрій Пуздряк зазначив, що від асоціації «За Україну. За її волю» внесли пропозицію визнати регіональний День пам’яті на честь загиблих буковинців у російсько-українській війні. Остаточне рішення ухвалюватимуть на сесії.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі