Новини

В Україні будуть видавати міжнародні сертифікати про навички володіння комп’ютером. Що це дасть

Сертифікат може знадобитися під час вступу до вишів у багатьох країнах та працевлаштування до приватних компаній.

Фото Studio Republic, unsplash.com

Українська асоціація фахівців інформаційних технологій за підтримки Міністерства цифрової трансформації впровадить в Україні міжнародну сертифікацію навичок володіння комп’ютером ICDL.

Про це повідомили у пресслужбі Мінцифри.

«ICDL — це сертифікація, що дозволяє людям засвідчити свої навички роботи з комп’ютером за міжнародним стандартом. ЮНЕСКО виділяє ICDL як приклад міжнародної рамки компетенцій», — мовиться у повідомленні Міністерства.

Сертифікація ICDL доступна в понад 100 країнах. 

Такий документ може знадобитися під час вступу до вишів у багатьох країнах світу та для працевлаштування до приватних компаній. Крім того, він потрібен для навчання та сертифікації цифрових навичок державних службовців.

Сертифікація містить теоретичні та практичні завдання. Наприклад, під час складання тесту можливі такі завдання, як забронювати онлайн столик у ресторані або скопіювати речення з будь-якого сайту про науку, створити й надіслати лист електронною поштою.

Президент Української асоціації фахівців інформаційних технологій Сергій Бронін зазначив, що одна з головних цілей — охопити максимальну авдиторію українців, щоб вони розуміли цифрові технології.

«Україна є учасницею програми ECDL/ICDL з 2003 року. У нас діє мережа тестових центрів, у яких можна пройти сертифікацію. 

 Міністерство цифрової трансформації підтримує ініціативу та підписало меморандум з Українською асоціацією фахівців інформаційних технологій, що є представницею ICDL в Україні. Буде створена цифрова навчальна система з 22 навчальних модулів, які охоплюють усі необхідні цифрові компетентності, згідно з європейським баченням», — зазначають у Мінцифри.

Тестування та сертифікації за стандартом ICDL проводитимуть для різних верств населення.

Матеріали за модулем «Український цифровий громадянин» будуть доступні безкоштовно. Тренувальне онлайн-тестування мають запустити на порталі «Дія.Цифрова освіта».

ECDL/ICDL як стандарт комп’ютерної грамотности визнали Європейська комісія, ЮНЕСКО, Рада Європейських професійних інформаційних товариств, Європейське товариство інформатики, міністерства освіти різних країн.

Раніше ми писали про те, що на порталі «Дія.Цифрова освіта» запустили національний тест на цифрову грамотність. Учителі можуть оцінити свій рівень цифрової грамотности і вдосконалити цифрові навички.

Коментарі