Новини

Дві третини серіалів на українських телеканалах транслюють російською — мовний омбудсмен

На найбільш рейтингових каналах із 43 серіалів лише 14 — українською мовою. А решту демонструють російською.

Фото Glenn Carstens-Peters, unsplash.com

Дві третини серіалів на найбільш рейтингових українських телеканалах («1+1», «Інтер», «Україна», СТБ та ICTV) показують російською мовою.

Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Такі результати отримав секретаріат мовного омбудсмена, згідно до дослідження, яке провели з 1 до 7 червня. 

До речі, 16 липня 2021 року набуває чинности норма мовного закону про обов’язковість трансляції фільмів і серіалів державною мовою.

Читайте також: Уряд схвалив концепцію програми розвитку української мови до 2030 року

Ситуація така: із 43 серіалів на цих каналах лише 14 виготовили, дублювали або озвучували українською мовою. Решта 29 – демонструють російською.

Водночас телеканали «Інтер» та «1+1» транслюють лише по одному серіалу українською, телеканал «Україна» – лише два.

«Це катастрофа. Тому маємо усіма можливими засобами захистити право десятків мільйонів наших громадян дивитися фільми на українському телебаченні державною мовою. Та зупинити спроби проросійських сил відстрочити чи скасувати статтю 23 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”», – прокоментував Кремінь.

Раніше ми писали про те, що в Україні запустили безкоштовний мультимедійний курс української мови за новим правописом. Його створили за технологією, яка за допомогою сторітелінгу, квестів та інших форматів максимально залучає користувача в процес. Складається з трьох модулів: правопис, ділова мова та власне мова й мовлення.

 

Коментарі