Новини

В Україні почали видавати електронні лікарняні: як отримати

З вересня паперових листків непрацездатности більше не видаватимуть.

Фото Kristine Wook, unsplash.com

Міністерства цифрової трансформації, соціальної політики й охорони здоров’я у четвер, 10 червня, запустили видачу електронних лікарняних. Про це повідомив на брифінгу Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, передає Укрінформ. 

Після отримання інформації від медичної системи щодо формування медичного висновку Пенсійний фонд формує електронний лікарняний, і його першого дня можуть побачити як роботодавець, так і застрахована особа.

«Сьогодні ми запускаємо електронні лікарняні. Це наступний важливий крок для запровадження режиму без паперів. Сьогодні електронний лікарняний — це найбільш популярна медична довідка, яка є в країні», – зазначив Михайло Федоров.

Переваги електронних лікарняних для лікарів та пацієнтів:

— медпрацівники будуть заповнювати меншу кількість документів, і все це відбуватиметься без паперів;

— пацієнтам не потрібно згадувати повну назву компанії, у якій вони працюють, або адресу — все автоматично потрапляє до системи;

— для відкриття лікарняного лікарню можна буде відвідати лише один раз, а у разі одужання він закривається автоматично;

— роботодавці в автоматичному режимі отримують інформацію, хто зі співробітників перебуває на лікарняному і, відповідно, звільняються від необхідности тримати у себе паперові лікарняні і передавати їх у Пенсійний фонд;

— ані Пенсійний фонд, ані роботодавець під час формування електронного лікарняного не отримують інформацію про захворювання громадянина.

За словами Міністра цифрової трансформації, електронні лікарняні дозволять вберегти від ситуацій, коли громадяни надають підроблені паперові лікарняні. За рік близько 5,5 млн українців отримують 18 млрд грн лікарняних виплат. А із запровадженням електронного листка непрацездатности можна буде відстежити, наскільки ці виплати стали ефективними.

Як зазначив Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, до вересня триватиме перехідний період, лікарі зможуть формувати як електронний лікарняний, так і працювати з паперовими листками непрацездатности.

«Ті медзаклади, які перейдуть на електронні лікарняні вже зараз, закриватимуть паперові, які були відкриті до запуску електронних, у звичайному режимі», — зазначив він.

Раніше ми писали про діджиталізацію лікарень: чим зручні е-лікарняні.

 

Коментарі