Новини

Діджиталізація лікарень: чим зручні е-лікарняні

Міністерство хоче зробити процес отримання лікарняного максимально зручним та прозорим.

З червня 2021 року Україна починає впроваджувати електронні лікарняні.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Так, повний перехід усіх медзакладів на е-лікарняні відбудеться 1 вересня 2021 року, а до 31 серпня працюватиме перехідна модель:

«Це означає, що з червня по серпень медичні заклади будуть формувати, як медичні висновки про тимчасову непрацездатність, так і видавати паперові листки непрацездатності. Рішення про вид документу, який видається пацієнту для підтвердження його факту тимчасової непрацездатності, прийматиме лікар, відповідно до вимог МОЗ», – пояснює міністр.

Ляшко наголошує, що електронний лікарняний – це документ, що підтверджує тимчасову непрацездатність працівника і є підставою для нарахування страхових виплат. Дані про випадок тимчасової втрати працездатності буде вносити в спеціальний електронний реєстр (ЕРНЛ) сімейний лікар за номером облікової картки платника податків (ідентифікаційним номером) і підписувати цифровим підписом. Роботодавця та Пенсійний фонд інформують про тимчасову втрату працездатности в електронній формі.

Так, е-лікарняний звільняє пацієнта від необхідності звертатися в лікарню після хвороби за паперовим документом, нести його на роботу, а роботодавця позбавляє паперової роботи з Пенсійним фондом та Фондом соціального страхування.

Коментарі