Новини

«Таємниці України для тебе»: Павло Клімкін закликав буковинців долучитися до всеукраїнської ініціативи

Метою проєкту є залучення громад до популяризації традицій та просування туристичного потенціалу краю.

Міжнародний культурно-соціальний проєкт «Таємниці України для тебе» презентували сьогодні, 7 червня, у Чернівцях.

Ексміністр закордонних справ України Павло Клімкін зазначив, що метою проєкту є залучення громад до популяризації традицій та просування туристичного потенціалу краю.

«У нас є команда ентузіастів, яка хоче відкрити Україну передусім собі через людські історії. Ми насправді маємо багато унікального, зокрема страв, ремесел. Проблема в тому, що закордоном цього не бачать. Навіть якщо в Києві запитати про унікальні речі, які є на Буковині, то люди не зможуть відповісти. У нас є дуже багато талановитих людей, і ми хочемо, щоб про них знали», — зазначив Павло Клімкін.

Директорка благодійного фонду «Чисті серцем» Ірина Рабарська зауважила, що зібрані історії поділять на декілька груп: ремесла, українська автентична кухня, пам’ятки культурно-історичної спадщини, історико-культурний та гастрономічний маршрут.

Почесний консул Угорщини в Івано-Франківській області Василь Вишиванюк розповів, що зібраний матеріал упорядкують в унікальних книгах, зроблених із черпаного паперу, тому зможуть зберігатися тисячу років.

«Ми якось сиділи з Павлом Клімкіним, а також із керівником Центру української культури у м. Таллінні (Естонія) Анатолієм Лютюком і радилися. І дійшли висновку, що ми мало знаємо свою країну, хотілося б знати більше. Дуже багато українських ремесел «гинуть», бо не мають комерції. У Чернівецькій області є дуже багато цікавих місць, ремесел, страв, які можна показати. Кожен зможе долучитися до цього проєкту та розповісти про цікаву страву. Щоби в подальшому ми змогли створити разом такий туристичний маршрут, де не просто можна буде скуштувати, а й спробувати приготувати», — сказав Василь Вишиванюк.

Тому всі громади Чернівецької области запрошують долучитися до проєкту.

Щоб взяти участь у проєкті, потрібно зайти на сайт, заповнити заявку учасника. Організатори зазначають, що одна людина може подавати декілька історій. Головне — обов’язково додавати фото і відео тієї страви чи ремесла, яку пропонуєш.

Переможці проєкту отримають від 15 до 50 тисяч гривень.

Фото Альони Чорної

Коментарі