Новини

NASA готує нові місії на Венеру вперше за 30 років

Для дослідження планети запустять два космічні апарати.

Фото Himanshu kumar, unsplash.com

Національне управління з аеронавтики США (NASA) планує до 2030 року відправити для вивчення Венери дві нові місії.

Про це йдеться у повідомленні NASA, пише Громадське.

Зазначають, що місії працюватимуть у межах програми Discovery.

«Завданням місій буде допомогти зрозуміти, як Венера стала пекельним світом, коли у неї так багато інших характеристик, подібних нашим, і, можливо, вона була першим населеним світом у Сонячній системі з океаном і земним кліматом», – зазначають у повідомленні.

На ці місії NASA виділить приблизно 500 мільйонів доларів, їхній запуск планують у 2028-2030 роках.

Що робитиме місія

Місія DAVINCI+ вимірюватиме склад атмосфери Венери, щоб зрозуміти, як вона формувалася та еволюціонувала. Місія також планує визначити, чи існував колись на планеті океан.

Крім того, DAVINCI+ має передати на Землю перші зображення у високій роздільній здатності, які зафіксують геологічні особливості планети — так звані тессери. Науковці вважають, що останні схожі на земні континенти, і припускають, що Венера має тектоніку плит.

Друга місія VERITAS складе карту поверхні планети, щоб зрозуміти її геологічну історію та дослідити, як так сталося, що її розвиток відрізняється від процесу розвитку Землі. Також ця місія має встановити, чи відбуваються на Венері виверження вулканів та землетруси.

«Вражає те, як мало ми знаємо про Венеру. Сукупні результати цих місій розкажуть нам про планету від її хмар і вулканів до самого ядра. Це буде так, ніби ми знову відкрили планету», — сказав науковець Том Вагнер із програми NASA щодо вивчення планет.

Венера — друга планета від Сонця і найгарячіша планета Сонячної системи. Температура її поверхонь досягає 500 градусів за Цельсієм.

Зазначають, що востаннє NASA детально досліджувало Венеру в 1990-х роках із космічним апаратом «Магеллан». Тоді зробили зйомку 98% поверхонь планети. Відтак апарати NASA лише пролітали повз Венеру для вивчення інших планет.

 

Коментарі