Новини

Жовта зірка. У Чернівцях зніматимуть фільм про євреїв у часи Другої світової війни

Про сюжет стрічки, локації та як і коли фільм зможуть побачити чернівчани і світова спільнота.

Уже цього літа у Чернівцях розпочнуть зйомки короткометражного фільму про життя євреїв під час Другої світової війни «Жовта зірка».

«Шпальта» поговорила з режисером стрічки Сергієм Скобуном про сюжет, локації, на яких ітимуть зйомки та як і коли її зможуть побачити чернівчани і світова спільнота.

Про любов і дві родини

Фільм називається «Жовта зірка». У ньому йдеться про події, які відбувалися у Чернівцях у часи Другої світової війни. Це історія двох родин: єврейської, яка жила в гетто, й української родини, яка жила поруч із цим гетто. Це історія про стосунки, любов, симпатію, самопожертву. Автори розповідають про «праведників» — людей, які рятували євреїв.

У масових сценах у фільмі гратимуть чернівчани, які мають певне відношення до єврейської спільноти. Також до зйомок у фільмі запросили декілька зірок українського кінематографу, які зараз роблять кінопробу.

Зніматимуть кіно впродовж літа. Автори шукають певний «коридор», коли б селебрітіс могли відповідно до графіків роботи приїхати до Чернівців. Також вичікують необхідну погоду, бо хочуть знімати не в сонячний день, а похмурий та дощовий.

Робота почалася вже, декілька місяців триває підготовчий процес. Шиють костюми, скуповують необхідні старі речі, шукають інвентар, уніформу німецьких солдатів, а це теж кропітка робота. Зброя, костюми – це все автентичне, з фондів. Але, звісно, дещо будуть шити. Автори залучають до роботи певні культурні організації і колективи, які займаються історичними інтерпретаціями. Роблять локації під задуманий сценарний план.

Вулиці міста, синагоги і мерія

Локації, де проводитимуть зйомки, тим чи іншим чином пов’язані з єврейською культурою й історією. Це Чернівці.

Ми хочемо показати цікаві локації нашого міста з історичної та з культурної точки зору. Це вулиці центральної частини міста. Це вулиці, які ми зараз «перебудовуємо», будуємо декорації і будемо їх інтегрувати в сучасне місто так, щоб передати картинку того часу.

Також це будуть приміщення, де наразі є іудейська автентика. Це одна покинута синагога, в якій ми знайшли дуже цікаві фрески й історичні елементи.

Пощастило, що Чернівці мінімально постраждали під час війни. Дуже добре збереглися вулиці і є чудова можливість передати атмосферу.

Фестивальне кіно, яке буде «мандрувати»

Ідея фільму і реалізація – наша. Сценарій також наш. Нам допомагає Буковинський культурний фонд, який надав можливість нам це частково профінансувати. Долучився до процесу і пан Сергій Осачук як історик. Він консультує нас, допомагає у плані пошуку локацій, взагалі активно долучився до цієї справи.

Пообіцяв допомогти нам і мер. Він позитивно відреагував на нашу ініціативу. Навіть якщо потрібно буде відзняти декілька сцен у мерії – нам підуть назустріч.  Ми хочемо показати Трояна Поповича — тодішнього мера. Там є сцена з ним, коли йому запропонували скласти перелік 20 тисяч євреїв, яких він міг би врятувати від депортації. Він спустився зі своїм помічником у сесійну залу, розсунули всі стільці, поклали посеред зали великий довгий овальний стіл і всю ніч вони виписували ці перепустки для 20 тисяч євреїв. Під кінець ночі, під самий ранок, вони виписали 19 360 перепусток, і закінчилися чорнила. І ті люди, які не потрапили до списку, втратили свої життя банально через нестачу чорнил… Такі сцени ми хочемо вписати у сценарний план. І, можливо, мер навіть зніматиметься у фільмі.

Це фестивальне кіно. Сюжет — дуже актуальна тема для світового кінематографу, тема Голокосту. У нас є досвід участи у фестивалях різного типу, зокрема у Каннському. Тож цей фільм ми плануємо показувати на великих світових фестивалях, якщо нам пощастить. У Чернівцях і в інших містах України однозначно будуть презентації. Ми хочемо презентувати фільм і для української авдиторії, і для світової. Нагадати ці сторінки історії і наголосити на тому, що такі злочинні ідеології більше не мають права існувати.

Фільм зніматимемо впродовж літа, десь на осінь плануємо завершити з монтажем та озвучкою. Тоді ж плануємо перші покази.

 

 

 

Коментарі