Новини

Світовий банк дає Україні $100 мільйонів на кредити малому та середньому бізнесу

У межах проєкту також надають позики фірмам, що здійснюють діяльність у різних виробничих галузях.

Фото Adeolu Eletu, unsplash.com

У Світовому банку затвердили надання додаткових коштів у розмірі $100 млн для проєкту «Доступ до довгострокового фінансування у рамках боротьби України з наслідками пандемії COVID-19».

Про це повідомляє пресслужба Світового банку.

Український державний АТ «Укрексімбанк» — позичальник та виконавець чинного проєкту банку. Виділені додаткові кошти Укрексімбанк використає для надання позик експортно-орієнтованим малим та середнім підприємствам (МСП), які постраждали від пандемії COVID-19.

Проєкт зосереджений на наданні субкредитів із більш тривалим строком погашення, ніж ті, що зараз пропонують на ринку.

«Упродовж багатьох років Світовий банк підтримує малий та середній бізнес, який повинен стати основою економіки України. Ці нові позики від Укрексімбанку створять робочі місця, стимулюватимуть конкурентоспроможність, допоможуть українським компаніям знаходити нових клієнтів за кордоном, збільшуватимуть доходи та сприятимуть зменшенню рівня бідности за мірою виходу України з пандемії», — заявив регіональний директор Світового банку у справах країн Східної Європи Аруп Банерджі.

Проєкт «Доступ до довгострокового фінансування на загальну суму у 150 мільйонів доларів США» запровадили влітку 2018 року. Він уже забезпечив суттєвий позитивний вплив на сектор малого та середнього підприємництва. У рамках проєкту профінансували понад 50 МСП підприємств з усієї України.

Вам буде цікаво: «ПриватБанк» запустив грошові перекази за номером телефону

Більшість бізнесів, які підтримує проєкт, здійснює свою діяльність у секторах сільського господарства та харчової промисловости. Адже тут в українських експортерів є суттєва конкурентна перевага, і МСП традиційно відіграють провідну роль.

У межах проєкту також надали позики фірмам, що здійснюють діяльність у різних виробничих галузях: виробництво гірничого обладнання та холодильних установок, стоматологічного та електричного устаткування, пластикової упаковки, деревообробки, ткацтва килимів тощо.

Поточний портфель інвестиційних проєктів Світового банку в Україні становить близько 3,3 млрд доларів США в межах 11 інвестиційних проєктів та однієї програми заради результатів.

Ці інвестиції спрямовані на вдосконалення базових державних послуг та забезпечення потреб простих громадян у таких сферах, як водопостачання, каналізація, опалення, електроенергія, енергоефективність, дороги, соціальний захист, освіта та охорона здоров’я, а також розвиток приватного сектору.

З моменту приєднання України до Групи Світового банку в 1992 році зобов’язання банку перед країною склали понад 13 млрд доларів США в межах близько 70 проєктів та програм.

Нагадаємо, що Український національний музей Революції гідности, відомий також як музей Майдану, та німецьке архітектурне бюро Kleihues + Kleihues 17 травня підписали договір. Там ідеться про безоплатну передачу музею авторських майнових прав на проєкт будівництва у Києві.

Коментарі