Новини

На честь українського винахідника Х-променів назвали планету

Вихідця з Тернопільщини Івана Пулюя вважають винахідником Х-променів.

Фото ukrinform.ua

Міжнародний астрономічний союз (IAU) назвав малу планету ім’ям видатного українського вченого, винахідника Х-променів родом із Тернопільщини Івана Пулюя.

Про це у Facebook повідомив український вчений, науковий співробітник Інституту фізики НАН України Василь Шендеровський, пише Суспільне.

«Цієї миті вчені, колектив Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, мешканці Гримайлова чекали понад три роки. Міжнародний астрономічний союз (IAU) назвав малу планету ім’ям Івана Пулюя (226858) Ivanpuluj = 2004 TY 13, про що повідомлено в Bulletin WGSBN робочої групи з питань номенклатури небесних тіл», – написав учений.

За його словами, найменування планети є одним із заходів із вшанування 175-річчя від дня народження видатного фізика.

Іван Пулюй – український фізик і електротехнік, публіцист, перекладач Біблії та Псалтиря українською мовою, автор близько 50 наукових і науково-популярних праць із фізики та електротехніки українською, німецькою та англійською мовами.

Він народився в релігійній греко-католицькій родині 2 лютого 1845 року в містечку Гримайлові на Тернопільщині. 1876-го Пулюй захистив докторську дисертацію та здобув ступінь доктора філософії Страсбурзького університету.

Знаменитий фізик стояв біля витоків одного з найвизначніших досягнень людства — відкриття Х-променів, отримав перші високоякісні світлини з їх застосуванням. Усі експерименти з Х-променями вчений проводив з вакуумними трубками власної конструкції.

Пулюй працював в одній лабораторії з Рентґеном і подарував йому свої лампи. Пізніше Рентґен отримав Нобелівську премію за винайдення Х-променів.

Об’єктом уваги видатного українця були також проблеми молекулярної фізики, дослідження властивостей та природи катодних променів. Помер учений 31 січня 1918 року у Празі, де і похований.

Коментарі