Новини

Як буковинцям записатися на щеплення: експерти презентували інструкцію

У рамках онлайн-дискусії говорили про головне щодо вакцинації проти COVID-19.

Фото vaccination.covid19.gov.ua

Сьогодні, 27 травня, експерти та лікарі-практики Буковини провели онлайн-дискусію «Головне про вакцинацію від COVID-19». Говорили про деталі вакцинації пріоритетних груп, рекомендації щодо отримання другої дози вакцин. 

Серед спікерів були:

Наталія Гусак – заступниця голови Чернівецької ОДА;

Марія Поліщук – заступниця директора Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА, координаторка з вакцинації;

Оксана Знак – заступниця генерального директора ОДКЛ, координаторка з вакцинації.

Спершу Наталія Гусак нагадала, що вакцинацію в Україні проводять безкоштовно. А щеплення роблять у відповідних пунктах або мобільними бригадами.

Як записатися на вакцинацію?

Марія Поліщук сказала, що з надходженням нових вакцин в область, кількість пріоритетних груп збільшиться.

«Якщо людина у пріоритетній групі, то вона може прийти на дільницю, звернутися до сімейного лікаря або записатися, зателефонувавши на гарячу лінію 0 800 60 20 19. Також це можна зробити через «Дію»

Крім того, пріоритетні групи змінюються. Якщо раніше це були люди 80+, то зараз це 60+. Великим колективам, наприклад, у сфері соцзахисту, медикам, освітянам не лише можна прийти на пункт щеплення, а й також викликати бригаду для вакцинації», — зауважила пані Марія.

Фото vaccination.covid19.gov.ua

Дату вакцинації можна узгодити зі своїм сімейним лікарем і безпосередньо з реєстратором на пункті щеплення. Тоді людині підберуть найкращий час вакцинації, аби вона не стояла в черзі.

Оксана Знак зауважила, що маломобільні групи населення також можуть вакцинуватися. Загалом в області щеплення отримали 290 таких людей:

«Якщо людина належить до маломобільних груп, не може самостійно прийти до пункту щеплення, то вона може вакцинуватися вдома. Це зробить мобільна бригада, яка приїде до такої людини. Допомогти записатися на таке щеплення може доглядальник або працівники соціального захисту. Це треба зробити через сімейного лікаря. Він, знаючи, яка кількість маломобільних людей перебуває на його території обслуговування, може домовитися з мобільною бригадою».  

Фото vaccination.covid19.gov.ua

Що робити тим, хто не є в пріоритетній групі, але хотів би вакцинуватися? 

Заступниця голови ОДА також зауважила, що якщо в Україні з’явиться більше вакцини, вона стане доступнішою, відповідно до етапів вакцинування. 

Які є протипоказання?

Оксана Знак запевнила, що всі вакцини, які використовують в регіоні, повністю безпечні та схвалені МОЗ. Підвищена температура, ломота в тілі, слабкість, сонливість — це нормальні реакції. І вони проходять через день-два. Водночас такі реакції виникають нечасто. 

Протипоказання:

— Гострі захворювання з підвищеною температурою вище 38,5;

— Якщо мовиться про 2 дозу, то важка алергічна реакція на перше введення. Також несприятливі події після введення першої дози можуть бути причиною того, що другу дозу можна не вводити або ж відтермінувати. 

Однак якщо людина вважає, що у неї є та чи інша проблема зі здоров’ям, треба йти до сімейного лікаря. Він вже має остаточно вирішити, чи є протипоказання.

Експертки також наголосили на тому, що важливо вакцинувати літніх людей, які часто мають супутні хвороби. До них відносяться: цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, гіпертонічна хвороба, хвороби легень тощо. 

Саме такі люди найважче переносять коронавірусну хворобу. Тому вони повинні вакцинуватися, аби захиститися.

Фото vaccination.covid19.gov.ua

Я перехворів/перехворіла. Чи треба вакцинуватися і коли?

Фахівчині наполягають — якщо людина перехворіла, вона все одно повинна вакцинуватися. Рекомендують проводити вакцинацію через 3-6 місяців після одужання. Такий проміжок часу визначили через глобальний дефіцит вакцини. 

«Якби її було достатньо, можна було б вакцинуватися на будь-який день після перенесення ковіду, коли людина вже зручно себе почуває», — сказала Марія Поліщук.

Чи будуть видавати сертифікати з вакцинації для виїзду за кордон?

Кожна людина, яку щепили двома дозами вакцини, може отримати свідоцтво. Там вказані всі необхідні дані про неї та вакцинацію, яку вона пройшла.

«ВООЗ та всі країни Європи розробляють електронний паспорт вакцинації, у який будуть вносити необхідні дані. Україна також розробляє такий документ. Передбачають, що до липня він буде готовий.

Поки що, при перетині кордону, треба пред’явити міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Його можна отримати через сімейного лікаря. Він повинен зайти в Електронну систему охорони здоров’я і звідти роздрукувати готовий документ», — сказала Марія Поліщук.

Фото vaccination.covid19.gov.ua

На запитання, чому збільшили інтервал між першою і другою дозою вакцини до 12 тижнів, експерти відповіли так:

«Вакцина має інструкцію. Її затверджує МОЗ і вона передбачена виробником. А наша національна група з імунізації вирішує, якого з інтервалів дотримуватися — від 4 до 12 тижнів. Збільшили інтервал, бо провели дослідження, яке показало, що таким чином ефективність вакцини буде кращою». 

Чернівецька область має одні з найнижчих показників в Україні за кількістю вакцинованих проти COVID-19. Тут за попередню добу виявили 89 випадків COVID-19 та зробили 304 щеплення. Усього в області щепили 22 308 людей, з них другу дозу отримали 2 150. 

Коментарі