Афіша, Новини

Невідомі і вигадані факти. У Чернівцях проведуть лекцію про Розу Ауслендер

Це перший захід проєкту «Czernowitz сьогодні: світське культурне єврейське життя 2021» у цьому році.

27 травня у Чернівцях відбудеться лекція-презентація про цікаві і вигадані факти із життя Рози Ауслендер. Це перший захід проєкту «Czernowitz сьогодні: світське культурне єврейське життя 2021» у цьому році.

Розмову на тему «(Де)містифікуючи й (де)кодуючи Розу Ауслендер: про відоме, маловідоме й вигадане з життя і поезії буковинської авторки» проведе Оксана Матійчук.

У коментарі «Шпальті» вона розповіла, що це буде своєрідна лекція про секрети біографії відомої єврейки, які вона навмисно приховала або ж вигадала.

«Я багато років займалася цією темою, бо писала про це дисертацію. Знаю багато всього, що про неї написали в західному ауслендорознавстві, бо про український практично ми не можемо говорити. Я розумію, що Роза Ауслендер дещо в своїй біографії свідомо вигадувала, свідомо приховувала. Причини могли бути різні. Вона мусила конструювати свою біографію як людина, яка прагнула бути публічною, відомою, і для якої писати означало жити в прямому сенсі», — розповідає пані Оксана.

За словами дослідниці, зараз вона з групою фахівців зробили деякі цікаві відкриття, якими хочеться поділитися.

«Зараз, маючи доступ до документів, до яких не мала раніше, я розумію, що є деякі білі плями. Зокрема йдеться про те, що вона 1940 року була ув’язнена в НКВД у Чернівцях. Ми зараз опрацьовували акт і цю справу, яка лежить у єврейському музеї. Там є дуже багато цікавих фактів і свідчень, яких немає більше ніде в офіційних біографіях. Усе з того, що вона каже під протокол. І я хочу про це розповісти.

Це буде лекція про деякі секрети, які справді можуть бути невідомі. Якісь факти і свідчення, які вона свідомо замовчувала, я демістифікую, бо є джерела, які говорять про те, як це було насправді. Але є моменти, про які ми здогадуємося, ми знаємо, що це було не так, як вона говорила, але ми не знаємо точно, що за цим стоїть. Тому певною мірою також будемо містифікувати якісь речі і факти, які потребують подальшого вивчення», — додала вона.

Також під час зустрічі Оксана Матійчук хоче показати один із віршів Рози Ауслендер і декілька рукописних редакцій до нього, аби показати шлях цього вірша.

Лекція розпочнеться о 18:30 у Літературному целанівському центрі.

Захід відбуватиметься також за участі Євгеніії Лопати та Надзвичайного і Повноважного посла Німеччини в Україні пані Анки Фельдгузен (вітальне слово онлайн). Вхід вільний.

Нагадаємо, що у травні 2021 року виповнилося 120 років від дня народження відомої поетеси єврейського походження із Чернівців.

 

 

 

 

 

 

Коментарі