Новини, Репортаж

Бойовий корабель вікінгів, гастрофест та концерти. У Чернівцях відкрили туристичний сезон. ФОТО

Також чернівчани та гості міста можуть спробувати свої сили у скелелазінні.

У Чернівцях відкрили туристичний сезон. З цієї нагоди на великій кількості локацій відбуваються заходи.  

Зокрема на Соборній площі відкрили туристичний ярмарок. 

Там турфірми міста й области пропонують свої послуги відвідувачам, є локація для презентації принад та пам’яток інших куточків нашої области. Крім того, майстри представляють вироби ручної роботи, проводять майстер-класи та концерти. 

А для відвідувачів організували фотозону —  бойовий корабель вікінгів та рибальський човен.

Голова ГО «Клуб історичної реконструкції Берсерк» Андрій Охрімовський розповів «Шпальті», що тут охочі можуть приміряти обладунки, елементи одягу вікінгів. 

«У рамках туристичної ярмарки ми представляємо нашу організацію і те, чим ми займаємось. Зараз ми привезли сюди свій корабель — це аналог, зроблений за мотивами вікінгів 9-11 століття. Є рибацький човен, тисячолітньої давнини. Також тут можна приміряти обладунки, елементи одягу, є шатри воїнів, де жили вікінги у походах, та шатро купця з елементами побуту, прикраси. Охочі можуть купити собі щось звідти», — каже голова організації.

Корабель представники організації везли через усе місто. 

Андрій каже, що діти такої реконструкції у захваті. Адже він та його колеги одягнені в обладунки, мають зброю при собі:

«Для цих дітей, певно, це якась частина казки. Бо люди ходять у вальчузі, зі зброєю у руках, все цікаво помацати. Цей одяг зроблений з льону, шерсті, шкіри тощо. Ми спілкуємося з дітьми, також і з батьками, я розповідаю про свою роль, їм стає цікаво». 

Андрій Охрімовський додає, що для тих людей, котрі хочуть спробувати побувати на кораблі, веслувати, наприклад, піти у похід, це можна організувати. Варто просто домовитися наперед.

Також на площі проходить гастрофест «Смак Буковини». Можна скуштувати справжню буковинську кухню, страви з равликової ферми та вироби місцевих сироварень.

Менеджерка однієї з буковинських сироварень Галина Костиняк розповідає, що сир виготовляє з коров’ячого, козячого, овечого молока. 

«В основному ми виготовляємо сири за трьома основними технологіями: австрійською, голландською, що є більш звичною для людей. Однак ми додаємо туди пажитник, в’ялені помідори, перець. Третя технологія — італійська. 

Окремо є сири з козячого молока, вони прирівнюються до пармезану, їх витримують до двох років. Робимо й кисломолочну продукцію, а плануємо виготовляти і м’ясну», — розповідає пані Галина.

Відвідувачі також можуть спробувати свої сили у боулдерингу. Так, для них встановили спеціальну стіну. 

Любов Бойко також у цьому взяла участь. Розповідає: для такого виду спорту, звичайно, потрібна підготовка. Але спробувати варто:

«Тут є два маршрути — дитячий та дорослий, для більш досвідчених. Для себе я вибрала останній і мені було досить складно, хоча у мене є досвід, я альпіністка. Тут потрібна сила рук та ніг, техніка. Для практики цікаво — спробувати і зрозуміти, чи воно тобі подобається. 

До того ж, можна подолати страх висоти, адже стінка має приблизно 20 метрів у висоту. Професійні інструктори страхують, всі учасники одягнені в системи, мають захисний шолом. Тому це безпечне заняття».

Фото Володимира Гуцула

Коментарі