Репортаж

Поезія витає в повітрі: у Чернівцях створили AR-додаток «Слідами Емінеску»

Аби реалізувати проєкт, спочатку вивчали біографію Емінеску, визначні для нього місця у Чернівцях.

У Чернівцях створили AR-застосунок «Слідами Емінеску». Так, завдяки доданій реальності, біля місць, пов’язаних із поетом, «оживають» уривки його віршів.

Як розповів «Шпальті» керівник ГО «Лабораторія культурних досліджень» Андрій Тужиков, над втіленням проєкту працювали 3 місяці.

«Основна ідея – створення доданої реальности, досвіду занурення. Підійшовши до місць, пов’язаних із Емінеску (таких є три у Чернівцях і три — в Бухаресті), вмикаєте додаток, натискаєте на іконку «Подивитися у AR», і у вас через камеру з’являються анімовані тексти поезій. Ці рядки «пливуть» на фоні тих локацій, які ми вибрали. Паралельно ці рядки озвучують читці. Тому поезію можна не лише бачити, а й чути», — розповів Андрій Тужиков.

У Чернівцях обрали 3 знакові локації: садибу Арона Пумнула, в якій жив поет, школу, в якій він навчався, та готель «Молдавія».

ГО «Лабораторія культурних досліджень» реалізувала цей проєкт спільно з румунською організацією «Openhub». Тому в Бухаресті теж є 3 локації, біля яких «оживають» вірші.

Проєктна менеджерка ГО «Лабораторія культурних досліджень» Оксана Чміль зазначила, що через цей додаток хотіли показати, що Емінеску надихався усім тим, що його оточувало. А отже, слова витали спочатку в повітрі, а потім з’являлися рядки на папері.

«У Румунії, у Бухаресті, Емінеску прожив свої останні роки, працював там. Тому ми й у Бухаресті обрали 3 такі визначні місця. Чернівці — літературне місто. І серед усіх інших творів, у повітрі витає тепер поезія Емінеску», — зазначила Оксана Чміль.

Аби реалізувати проєкт, спочатку вивчали біографію поета, визначні для нього місця у Чернівцях. Далі – обирали вірші. І найважче – створення самого AR-застосунку.

Наразі у додатку є 6 віршів українською і румунською мовами.

«Ми хочемо додати ще переклади українською в Бухаресті і румунською — у Чернівцях. Тому наразі — це все ще бета-версія. Але є результат, який ми можемо показувати людям. Який може розвивати інтелектуальний туризм. Адже люди з-за кордону можуть сюди приїжджати, пройтися цим маршрутом, зануритися у додану реальність і відчути себе частково долученим до його творчого життя», — підсумував Андрій Тужиков.

Фото Володимира Гуцула

Коментарі