Новини

Лебеді та лелека. Історія птахів, яких прихистив «Кінний двір» у Чернівцях

Як крилаті потрапили у двір, як доглядали за ними та чому не віддали у заповідник одного лелеку.

У притулку-стайні «Кінний двір» у Чернівцях цієї зими почали опікуватися лелеками та лебедями.

Співзасновник двору Микола Дичка учора відвіз птахів у заповідник, що у місті Галич Івано-Франківської области. Там віддав крилатих у реабілітаційний центр, аби вони жили у кращих умовах.

Пан Микола розповів про те, як птахи потрапили у двір, як доглядали за ними та чому він не віддав у заповідник одного лелеку.

«За зиму в нас було шість лебедів»

Історія почалася з того, що невдовзі після Нового року в «Кінний двір» привезли лелеку, який ударився в міст. Птах забився. Його доглядали, а згодом випустили. І після цього туди почали привозити й лебедів. Микола сміється — каже, що тоді двір став якимось центром з реабілітації крилатих.

«За зиму в нас було шість лебедів. Трьох з них ми врятували, двох не довезли, а 1 помер. Лебідку ми підібрали на Кемпінгу разом з працівниками МНС, птаха зламала крило. Це сталося десь у лютому. А приблизно 2 тижні тому до нас подзвонив чоловік і сказав що біля Прута “на пікнік” прийшов лебідь. Ми поїхали й забрали його, бо він теж був з перебитими крилом. Тому були ризики, що він може загинути. І ось в так в нас вийшла пара птахів», — розповідає Микола.

Потім їх доглядали та зробили операції. А вчора, 14 травня, відвезли у заповідник разом з новим товаришем — граком. Птаха зовсім нещодавно віддали у двір з переламаним крилом.

«За рекомендацією друзів орнітологів та зоозахисників, я повіз лелеку та двох лебедів до Галича, у національний заповідник. Аби віддати їх туди у реабілітаційний центр, адже там кращі умови. Лелеку я там не залишив, бо там і так було ще 40 таких крилатих. І я подумав, що краще, аби він був у “Кінному дворі” такий один, ексклюзивний». 

Щоправда, співзасновник двору каже, що не дуже задоволений умовами для водоплавних птахів у заповіднику. Можливо, буде шукати інше місце для прихистку лебедів.

«Але все одно добре, що на Галичині є такий заповідник, бо це для України дуже важливо. Аналогічний є хіба що у Межигір’ї», — додав він.

«Самостійно вчилися доглядати за птахами»

Микола Дичка займається «Кінним двором» з серпня минулого року, досвіду з догляду птахів у нього не було. Про те, як правильно про них піклуватися, працівникам двору розповідали знайомі з притулків для лебедів, орнітологи та друзі. Далі вже й якось самі навчилися.

Микола каже, що морози на птахів не повпливали. 

Крім того, доглядали не лише за лебедями, які були у кінному дворі, а й підгодовували тих, що були на Пруті. 

«У нас тоді навіть піднялася трохи невиправдана паніка, я б сказав, такий навіть психоз — годувати та рятувати лебедів. Хоча їм майже нічого не загрожувало. Коли були морози, ми мішками носили їм кукурудзу», — каже Микола Дичка.

Для того, аби купити корм та всі необхідні матеріали для тварин, «Кінний двір» часто відкриває збір коштів. За словами Миколи, це не дуже ефективна справа, але раді найменшій підтримці. 

Він також наголошує: все ж, «Кінний двір» спеціалізується на конях. Догляд за птахами як виняток, бо їх просто привозили під ворота і казали: «годуйте, рятуйте». Але для того потрібні знання та освіта, яких у працівників двору недостатньо.

Микола розповідає, що у дворі можуть порекомендувати, посприяти, дати контакти людей, які можуть надати допомогу тваринам. Лебедям та лелекам можуть ще якось допомогти, проте якщо це не стосується операцій. 

Відвідати тварин у «Кінному дворі» та допомогти їм можуть усі охочі. Час візиту потрібно попередньо узгодити за номерами: 096 83 82 620; 066 535 09 81.

Також можна підтримати фінансово: 5363 5420 1594 8376.

Фото Миколи Дички

Коментарі