Новини

Церкву ЧНУ відреставрують цього року: наразі університет шукає підрядника

Цьогоріч розпочнеться відновлення фасадів будівлі у рамках програми Президента України #Великареставрація.

Семінарську церкву у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича рятуватимуть від тріщин та грибка.

Цьогоріч розпочнеться відновлення фасадів будівлі у рамках програми Президента України #Великареставрація.

Пресслужба Чернівецької ОДА передає, що наразі уже виготовлено проєктно-кошторисну документацію, вона пройшла усі необхідні експертизи, а в університеті оголосили тендер на виконання робіт.

«Надзвичайно важливо розпочати реставрацію саме зараз, бо за декілька років відновлювати доведеться набагато більше і вартуватиме це дорожче», – пояснив фахівець центру управління об’єктом ЮНЕСКО університету Євген Чередюк.

Реставрація церкви вкрай необхідна, адже вода, що потрапила під фундамент, вимила ґрунт, через це споруда просіла, а на фасаді утворилися тріщини, які із часом можуть розповсюдитись будівлею. Саме їх і усуватимуть під час реставрації, каже Євген Чередюк.

Крім того, планують відновити втрачені декоративні елементи екстер’єру, кладку, яка також пошкоджена вологою. Білокам’яні елементи, колони та карнизи відновлять та очистять від грибка, а вітражі – від бруду.

Вартуватиме відновлення Семінарської церкви 8 мільйонів гривень. Роботи повинна виконувати компанія, що має дозвіл на здійснення реставраційних робіт пам’яток національного значення.

Проректорка з науково-педагогічної роботи ЧНУ ім. Ю. Федьковича Тамара Марусик уточнила у коментарі «Шпальті», що ще мають реставрувати на території університету.

«Там є проблемні ділянки: фундамент, вікна, двері, сходи, стеля, колони, перекриття, підлога, внутрішня декорація, ліхтарі на металевих кронштейнах тощо. Але ремонту потребує не вся церква, бо фрески реставрували ще раніше», — сказала проректорка.

Довідка. Програма «Велика реставрація» стартує вже цього року. Її мета – зберегти об’єкти української культурної спадщини та модернізувати туристичну інфраструктуру країни. У рамках цієї програми планують відреставрувати фортеці, музеї, театри та інші пам’ятки впродовж найближчих трьох років. На реалізацію таких планів виділили рекордну суму – 2 мільярди гривень.

Загалом планують оновити 150 «туристичних магнітів» України.

Цьогоріч на Буковині розпочнуть також реставрацію Хотинської фортеці.

 

Коментарі