Новини

Церква університету і стіни замку. Цьогоріч відреставрують ЧНУ та Хотинську фортецю

Крім стін, хочуть також реставрувати в’їзний міст до фортеці.

Фото Юрія Стороженка

Цьогоріч на Буковині розпочнуть реставрацію Хотинської фортеці та Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Про це говорили під час Всеукраїнського форуму Україна 30 «Культура, медіа, туризм», передає пресслужба Чернівецької ОДА. 

Ці роботи будуть проводити у рамках програми Президента України «Велика реставрація».

«”Велика реставрація” – це прорив у галузі культури. Нашій області, зокрема, вона дає змогу оновити «туристичні магніти». Йдеться про спадщину ЮНЕСКО – університет, а, крім того, і славнозвісну Хотинську фортецю. Сподіваємося, що вже цього знакового року, коли Буковина відзначатиме річницю Хотинської битви, нам вдасться реставрувати ці два об’єкти», – сказала заступниця голови Чернівецької облдержадміністрації Ірина Ісопенко.

У коментарі «Шпальті» директорка Державного історико-культурного заповідника «Хотинська фортеця» Єлизавета Буйновська сказала, що поки готують документи на участь у відборі проєктів. 

«З наступного тижня подаємо документи на участь у відборі. Наразі ми хочемо отримати кошти на продовження протиаварійних робіт, це стосується саме стін замку. Там є проблемна ділянка, яку треба відремонтувати. Крім того, потрібно відреставрувати в’їзний міст до фортеці. Тому ми будемо просити фінансування саме на ці два об’єкти», — сказала директорка фортеці.

Проректорка з науково-педагогічної роботи ЧНУ ім. Ю. Федьковича Тамара Марусик нам уточнила, що саме мають реставрувати на території університету.

«Ми подали 1 проєкт — це ремонтно-реставраційні роботи семінарської церкви. Там є проблемні ділянки: фундамент, вікна, двері, сходи, стеля, колони, перекриття, підлога, внутрішня декорація, ліхтарі на металевих кронштейнах тощо. Але ремонту потребує не вся церква, бо фрески реставрували ще раніше. Ми зараз маємо лише зробити заявку, а подати її на програму президента повинна вже обласна державна адміністрація», — сказала проректорка.

Довідка. Програма «Велика реставрація» стартує вже цього року. Її мета – зберегти об’єкти української культурної спадщини та модернізувати туристичну інфраструктуру країни. У рамках цієї програми планують відреставрувати фортеці, музеї, театри та інші пам’ятки впродовж найближчих трьох років. На реалізацію таких планів виділили рекордну суму – 2 мільярди гривень. 

Загалом планують оновити 150 «туристичних магнітів» України.

Коментарі