Репортаж

Врятувати палаци: у Хмельницькому започаткували волонтерський туризм

Небайдужі люди з усієї України згуртувалися навколо однієї мети – не дати пам’яткам архітектури загинути.

Збір о восьмій ранку, спеціальний транспорт, година їзди, робочі рукавички та інструменти – так починається день волонтерського туризму у селі Малієвцях Хмельницької области. 

Там, на території палацу Орловських, уже вкотре кипить робота. Прибирають парк від сухостою, хмизу, самосіву, повалених та аварійних дерев, прибирають сміття…

Про це розповідає «Шпальті» засновниця волонтерського туризму, голова ГО «Малієвецька спадщина» Анастасія Донець.

«Врятували від руйнації»

«Усе почалося з того, що взимку 2019 року потрібно було рятувати опалювальну систему в палаці. Ми зібралися, попрацювали і забезпечили палац дровами. Таким чином врятували споруду від руйнації. На першій толоці було 60 людей, потім прийшло 80. Цього разу зібралося близько 40 волонтерів. Вони працювали у парку, а потім відпочивали», — розповіла Анастасія Донець.

Небайдужі з усієї України збираються заради однієї мети — врятувати палац та парковий комплекс від знищення. 

У толоках беруть участь люди різного віку та професії. Наприклад, найстаршому 82 роки, наймолодшому — 6.  

Волонтери кажуть, що такі толоки — можливість зробити свій культурний внесок, познайомитися з однодумцями, послухати цікаву екскурсію та відпочити.

Ігор Бернадін (справа) з родиною.

«Я малієвчанин, а це означає бути приреченим розбудовувати і допомагати розцвітати Малієвцям. Ми з родиною завжди беремо участь у толоках, робили це ще до того, як вони стали масовими. Приходили, прибирали сміття у парку. А додому йдеш із відчуттям внутрішньої повноти, радости і з усмішкою. Тут уже інакша атмосфера стала. Нещодавно приїжджали люди, які не були тут 3 роки, і були приємно здивовані. Кажуть, що тут дуже гарно. Найголовніше, що охочих допомогти стає дедалі більше. Любо бачити тут не хащі, а чистенький парк», — каже Ігор Бернадін.

Нещодавно відбувся важливий крок назустріч мрії — обласна влада ухвалила рішення щодо надання палацу статусу історико-культурного музею.

«Ми сподіваємося, що врешті це місце стане історико-культурним заповідником. Це унікальний об’єкт: 17 гектарів англійського парку, штучні озера, скельний монастир, водоспад, штучні водойми і красивий ландшафт», — зазначає активістка.

«На реставрацію потрібні мільйони»

Анастасія також запросила реставраторів, які оглянули палац і оцінили масштаби робіт. 

«Італійська штукатурка, мармурові стіни, паркет, фрески — у радянські часи це все побілили вапном або пофарбували. Але під 6 шарами фарби і вапна воно все збереглося. Реставратори зробили лише відкривки – вибіркове знищення вапна. На дослідження потрібні мільйони гривень. А на реставрацію — десятки. За найсприятливіших умов і наявности коштів реставраційні роботи триватимуть щонайменше 5 років», — зазначає Анастасія.

Такі толоки громадська активістка організовує не лише у Маліївцях, а й запрошує волонтерів врятувати інші історичні споруди. Зокрема волонтерський туризм побував у Куяві.

«Куява — це маєток площею 27 га. Три роки тому тут закрили психо-неврологічний диспансер. Є всі необхідні комунікації для закладу відпочинку: світло, газ, вода. Будинки у задовільному стані. Бракує одного — власника-господаря».

«Тут ми працювали, пили чай, їли кашу з казана. Після роботи поїхали до Сутківецької церкви. У Куяві зібралися лікарі, музиканти, вчителі, екоактивісти, викладачі, підприємці та просто люди, яким набридла історична руїна. Долучайтеся! Наша мета — вдихнути нове життя, туристичне життя в історичні об’єкти», — наголошує Анастасія.

Також організували толоки в Удріївцях, Чорнокозинецькому замку та інших місцях. На кожній толоці волонтерів годують смачним обідом. Тому Анастасія завжди нагадує, що при собі, крім робочих інструментів, треба мати тарілку, ложку і чашку.

Завдяки тому, що Анастасія активно веде сторінку у фейсбуку і розповідає про стан історичних пам’яток, про Малієвецький палац дізналася вся Україна. Тому дедалі більше людей долучається і допомагає або фізично, або матеріально.

Щоразу після завершення роботи для волонтерів організовують мистецький захід: виступ співочих колективів, виставки і навіть виступи оркестру.

А цими вихідними, 15-16 травня, у Маліївцях – «Мистецький травень». Тут відбудеться концерт симфонічного оркестру, пленер художників, флористів та екскурсії палацом.

Довідково

Палац Орловських або Малієвецький палац — палац у селі Маліївцях польського графа Яна Орловського. Побудований 1788 року у стилі класицизму. 

До палацово-паркового комплексу входили водонапірна вежа 25 метрів заввишки, молочарні, кам’яний мур, парк та внутрішній сад (2 га), міст, джерело питної води з барельєфом лева та невеликий басейн, два ставки (0,3 та 0,5 га, на більшому — острівець), природні джерела, водоспад із гротом.

Особлива історична та релігійна цінність — скеля вапняку з 18-метровим штучним водоспадом та двоповерховим гротом.

Фото Ліліани Іонашку

 

 

Коментарі