Новини

«Внутрішнє світіння»: до 120-річчя від дня народження Рози Ауслендер відбудеться онлайн-перформанс

Митці з Чернівців створили три відеороботи — свої роздуми на певні події з життя Рози Ауслендер.

До 120-річчя від дня народження німецької поетеси Рози Ауслендер, яка народилася у Чернівцях, влаштують онлайн-перформанс «Внутрішнє світіння».

Як повідомляють організатори, захід відбудеться 14 травня.

«Німецькі актори з Дюссельдорфа разом із чернівецькими митцями Маркошем Крижаком, Ольгою Поляк та Іллєю Стурко через діалог із поезією досліджують знакові віхи життя Рози Ауслендер. А також осмислюють її непересічну біографію. У рамках проєкту митці з Чернівців створили три відеороботи — свої роздуми на певні події з життя Рози Ауслендер», — зазначають у центрі Gedankendach.

Це вже другий проєкт про Розу Ауслендер, який організовує німецька режисерка Фредеріке Фельбек спільно з центром Gedankendach. 2019 року пані Фельбек презентувала у Костелі Святого Серця Ісуса перформанс «Wort Welle Muschel Mensch» («Слово хвиля мушля людина»).

Захід відбудеться у п’ятницю о 19:00. Пряму трансляцію можна буде подивитися на ютубі. Також посилання на трансляцію з’явиться на FB-сторінці та на сайті Gedankendach.

Перформанс буде німецькою мовою.

Проєкт реалізують Фредеріке Фельбек у співпраці з Інститутом Гайнриха Гайне (Дюссельдорф) та центром Gedankendach (Чернівці).

Довідково

Вірші Рози Ауслендер є своєрідними провідниками через бурхливі, часом драматичні, події життя поетеси. Звинувачення у шпигунстві на користь «іноземної держави», допити та тримісячне ув’язнення радянськими спецслужбами НКВД, перебування у чернівецькому гетто й уникнення депортації до табору, а згодом еміграція до Америки — всі ці події можна зустріти у текстах Рози Ауслендер.

 

Коментарі