Інтерв'ю

«Усе розпочиналося з великої віри»: інтерв’ю з керівництвом компанії «Термоплюс»

Про «нежіночі» професії, розвиток бізнесу, захоплення власною справою, брендингові проєкти та створення нової торгової марки меблів Karkas. Про це читайте у нашому матеріалі.

Агенція Wizart поспілкувалася з власницею буковинської фабрики дверей та воріт «Термоплюс» Яною Руденко та директоркою компанії з маркетингу Любов’ю Дадукевич-Чопенко. Говорили про «нежіночі» професії, розвиток бізнесу, захоплення власною справою, брендингові проєкти та створення нової торгової марки меблів Karkas. Про це читайте у нашому матеріалі.

Розкажіть, будь ласка, про ваш старт у бізнесі.

Яна: На початку свого шляху в бізнесі я вирішила допомагати чоловікові розвивати власну справу тоді почала працювати менеджеркою. Коли оформлювала перші продажі, дуже хвилювалася… Та саме тоді я зрозуміла, наскільки це круто, коли люди здійснюють замовлення, отже, вони нам довіряють. 

Якими були ваші кроки як підприємниці надалі?

Яна
Ми розпочали виготовляти вхідні двері. Чоловік запропонував технологію, я знайшла постачальників, купили інструменти, взяли на роботу зварювальників… Тоді у мене був великий запал: я купувала все необхідне, привозила інструменти, матеріали, контролювала процеси та якість товару, вигадувала дизайни… Ми швидко знайшли дилерів, які почали активно замовляти нашу продукцію. Внаслідок цього виникла потреба розширювати площі. Впродовж двох років із двох працівників наш штат зріс до 30. 

Згодом ми зробили дуже важливе придбання купили вакуумний станок ЧПУ, який тоді коштував шалених грошей. Нам довелося продати квартиру і переїхати в орендовану, аби придбати обладнання. 

Що вам надавало сили долати труднощі?

Яна

Мені подобалося, що я маю можливість виготовляти не таке, як інші. За допомогою станків ми створювали нестандартні малюнки, щось особливе, чого на українському ринку ще не було. Я встигала і керувати, і шукати стратегії розвитку, і досліджувати виробничий процес, та навіть брати в ньому участь. У діловому костюмі могла прийти на виробництво, стати за станок і щось шліфувати (усміхається – авт.). Мене «затягував» процес створення, адже це так захопливо — спостерігати, як зароджується новий витвір.

Любове, як ви розпочали працювати в компанії «Термоплюс»?

Любов

Моя історія з «Термоплюс» розпочалася з того, що власниця компанії запросила мене провести бізнес-тренінг для відділу продажів. Тоді я працювала у мережевого забудовника з проєктами у Києві, Київській області і навіть не думала, що залишуся в Чернівцях. Але я побачила, що ця компанія — платформа для розвитку, де вдасться розкрити весь свій потенціал. Тому, коли мені запропонували долучитися до команди «Термоплюс», я ризикнула і погодилася.

Компанія стала натхненницею не лише для мене, а й для клієнтів і навіть конкурентів. Людям подобається те, що ми робимо. Вони приїжджають подивитися, як ми облаштували салон, які у нас досягнення, дизайни, новації.

Який асортимент товарів ви пропонуєте споживачам?

Яна

Насамперед це вхідні двері, вуличні ворота, огорожі власного виробництва і гаражні ворота, автоматика торгової марки «Алютех».

Таку діяльність раніше вважали  «не жіночою справою». Як ви ставитеся до подібних стереотипів?

Яна. Своїм прикладом я хотіла довести, що насправді гендерний розподіл «жінка-чоловік» у бізнесі не важливий. Усе залежить від особливостей людини, характеру, вподобань тощо. Зараз не дивина, що чоловік залишається замість жінки у декреті, а вона спокійно повертається на роботу. У сучасному світі недоречно присвоювати комусь певні обов’язки — нехай люди обирають самі, що їм до душі. У мене, до прикладу, ще з дитинства проявлялася любов до виробництва, я із захопленням переглядала передачі на такі теми. 

Цього року ви створили нову компанію Karkas. Яка специфіка її роботи?

Яна

Якщо говорити про улюблений матеріал, то в когось це фарби, гіпс, глина, а в мене – метал. Із нього можна робити як брутальні та грубі речі, так і ніжні й легкі, їх можна декорувати, вони «вписуються» у будь-який інтер’єр, екстер’єр, доречні в побуті і в бізнесі. Я відкрила для себе новий напрямок, де метал у поєднанні з деревом набуває нового життя — це сучасні меблі у стилі лофт. Мені дуже захопливо поєднувати різні текстури, дерево з металом. Саме такі меблі ми будемо пропонувати. Мода часто нам диктує правила: як жити, що купувати… Але наші меблі — це про свободу дій, думок, фантазії, адже компанія Karkas пропонує безліч креативних рішень для своїх споживачів.

Чому не хотіли просто розширити асортимент «Термоплюс»?

Яна

Аби уникнути цього роздвоєння, нерозуміння, чому переходимо з товару на товар, ми вирішили започаткувати абсолютно нову торгову марку, відмінну від «Термоплюс» за інтонаціями та характером. Ми хочемо, аби було зрозуміло, що це новий виробник на ринку України.

Любов

Ми створили нову компанію не тому, що не можна було розширювати «Термоплюс», а тому, що у цього підприємства власні цілі, історія і напрямок у дверному бізнесі. Тож меблі у стилі лофт — це окремий бренд.

Чого ви очікували від брендингового проєкту для Karkas?

Любов

Для мене ознака росту компанії — це коли ми звертаємося до професіоналів, передаємо їм свої задуми, а вони реалізують їх на високому рівні. Коли ми вперше до вас звернулися, аби фахівці Wizart розробили брендинг для компанії «Термоплюс», то спочатку не були впевнені у тому, наскільки вдало ви втілите всі наші завдання у брендинговому проєкті. Та, побачивши розроблену брендингову концепцію, були вражені результатом і зрозуміли, що ухвалили правильне рішення, коли звернулися до вас. Тому наступний проєкт для компанії Karkas ми безсумнівно віддали у руки професіоналів Wizart.

Яна

Так, маючи досвід співпраці з агентством Wizart, я була впевнена, що ви нас у позитивному сенсі здивуєте і запропонуєте саме те, що нам потрібно. Коли команда вперше надає хорошу послугу, то і вдруге ти вже налаштований на те, що вона професійно виконає всі завдання. І другий проєкт для Karkas це підтвердив.

Як допоміг брендинг фабриці «Термоплюс»?

Яна

Ми орієнтуємося більше на оптові продажі, на дилерську мережу, тож перед ними ми постали в новому образі — стильному, осучасненому. Хоч компанії вже 13 років, та вона має свіжий оновлений вигляд завдяки брендинговому проєкту. Ми пишаємося, що її обличчя має саме такий вигляд. Також вдалося розширити споживчу авдиторію — все більше молоді почало з’являтися серед покупців.

Любов

Враховуючи всесвітню кризу, пов’язану з пандемією, метою бізнесу стало навіть не розширити, а втриматися на ринку. Для деяких компаній цей час поставив питання: «Закривати бізнес чи ні». І для нас втриматися на тому рівні, що був до цих подій, — це вже показник. Я вважаю, що у цьому дуже допоміг брендинг. На нас по-іншому почали дивитися наші партнери, а працівники (яких у компанії вже понад сотню!) під час карантину підбадьорювалися та не розгубили своєї впевнености. Брендинг допомагає компанії мати цілісний та концептуальний вигляд, бути впізнаваними. Наразі проєкт перебуває на етапі цілковитого впровадження.

Що для вас успіх?  

Любов

Для багатьох успіх має вигляд красивої картинки, але люди не бачать, скільки праці, сили та терпіння вкладено, аби цього успіху досягнути. Зараз у суспільстві побутує така думка, що успіх — це власна справа. Я вважаю, що успішним можна бути і як найманий працівник — успішний виконавець. Якщо я наймана працівниця, то буду найкращою найманою працівницею. Мій особистий успіх — це ставлення до бізнесу як до власного, тоді й власна цінність стає значно вищою.

Яна

Успіх компанії — у розвитку, у тому, що попри все вона вдало функціонує та вдосконалюється, що вона відома на ринку, попит зростає і з нами хочуть співпрацювати. Якщо ж говорити про особистісний успіх, то, на мою думку, його я поки не досягла, адже прагну ще залишити щось важливе наступним поколінням та своєму місту.

Фото агентства Wizart

Звертайтеся до агентства Wizart, і ми із задоволенням допоможемо у проєктуванні цілісного та впізнаваного бренду для вашої компанії.

 Агентство Wizart:
www.wizart.agency

тел.: +38 050 964 36 09

Чернівці, проспект Незалежности, 96, офіс 612

instagram.com/wizart.agency/

facebook.com/wizart.branding.agency

Партнерська публікація

Коментарі