Афіша, Новини

Покажуть сорочки Шевченка, Франка та Лесі Українки: які заходи відбудуться у «Вернісажі» до Дня вишиванки

Вишиванки шили на сучасний лад, але з автентичним орнаментом та певними особливостями крою.

З нагоди 15-ї річниці Всесвітнього дня вишиванки у Чернівцях відбудеться чимало заходів. Зокрема деякі з них проведуть у центрі культури «Вернісаж», що на вул. І. Франка, 15.

Так, завтра, 13 травня, там відбудеться тематичний лекторій про те, коли почали носити вишиванку, її історію загалом тощо. Будуть дві лекції-презентації:

— «Український одяг та стиль міського повсякдення: друга половина ХІХ – початок ХХ ст.»;

— «Аристократична вишиванка: проблематика музейної атрибуції».

Їх проведуть науковиці Марина Олійник та Оксана Константинівська.

А 14 травня відбудеться перформанс «Чернівці – КОЛИСКА Всесвітнього дня вишиванки». Актори Чернівецького музично-драматичного театру імені Ольги Кобилянської продемонструють історичні вишиванки у дефіле. 

Початок усіх заходів о 12:00.

Мета заходів — популяризувати усвідомлене носіння української сорочки, а також сприяти піднесенню іміджу Чернівців. Адже місто є колискою свята, яке стало всесвітнім. Про це «Шпальті» сказала організаторка подій Олена Рєпіна.

«У рамках святкування Дня вишиванки ми запросили у Чернівці всеукраїнський проєкт «Вишивка в одязі видатних українців». Чернівчанам презентують колекцію вишиванок Тетяни Зез, власниці ТЗ «Zeta-atelier». Одяг шили за зразками сорочок, які свого часу носили відомі митці. Серед них Олена Пчілка та Леся Українка, Тарас Шевченко, Михайло Старицький, Іван Франко тощо. Вишиванки пошиті на сучасний лад, але з автентичним орнаментом та певними особливостями крою», — сказала організаторка.

Нагадаємо, цього року ювілейний Всесвітній день вишиванки припадає на 20 травня. У Чернівцях та по всій Україні свято проведуть у форматі Дня вуличної музики. На величезній кількості локацій (площі, парки, пішохідні вулиці) гратимуть традиційні музики (кобзарі, лірники, сопілкарі, трембітарі, дримбарі, цимбалісти тощо).

 

Коментарі