Новини

Кобзарі, лірники та трембітарі: як у Чернівцях святкуватимуть День Вишиванки

Свято проведуть у форматі Дня вуличної етномузики.

Цього року ювілейний всесвітній День вишиванки припадає на 20 травня. У Чернівцях та по всій Україні свято проведуть у форматі Дня вуличної музики. На величезній кількості локацій (площі, парки, пішохідні вулиці) гратимуть традиційні музики (кобзарі, лірники, сопілкарі, трембітарі, дримбарі, цимбалісти тощо). Про це «Шпальті» розповіла співзасновниця Дня вишиванки Леся Воронюк.

«Хочемо, щоб ювілей звучав дзвінко, гучно, попри те, що країна ще перебуває в стані карантинів «жовтих», «помаранчевих» та «червоних» зон. Ми вирішили обрати тему традиційної української музики і порушити екологічну проблему, показавши, як вони взаємопов’язані», — зазначила Леся Воронюк.

Вона зазначила, що, на перший погляд, може здатися, ніби культурна спадщина та екологія є зовсім різними проблемами. Та коли організатори свята почали досліджувати, зрозуміли, що вони дуже взаємопов’язані.

«Наприклад, коли висихає якась річка, зникає її старовинна топонімічна назва із вжитку. Уявіть собі, якщо близько 10 тисяч річок за останні декілька десятиліть зникло, зникли всі ці назви, відповідно перестають вживатися і далі передаватися пісні, легенди, казки пов’язані з цими назвами. Так ми «вмиваємо» культурну спадщину», — каже вона.

У Чернівцях у цей день організують вуличний етнофестиваль.

«Ми не будемо проводити концерту чи фестивалю в одному місці, аби не було скупчення людей, а на різних локаціях розсіємо традиційних музик. Вони будуть грати на площах, пішохідних вулицях, парках. Плануємо цілком дзвінке місто, аби воно звучало красиво в різних частинах», — зазначила Леся Воронюк.

Цінність цього формату ще в тому, що до виступів запрошують не тільки буковинських музик. Буде обмін досвідом культурної музичної спадщини між регіонами. Кобзарів, лірників, бандуристів, сопілкарів із Київщини та Полтавщини запрошують до Чернівців, а до Києва запросять чернівецьких музикантів.

Гості з Полтавщини у Чернівцях будуть показувати ті види музичного мистецтва, які збереглися у них, а чернівецькі у Києві будуть відкривати свято трембітами і буковинськими троїстими музиками.

Відкриття свята у Чернівцях відбудеться о 12:00 на різних локаціях. Музиканти гратимуть до вечора.

Карту виступів з артистами організаторами нададуть пізніше.

 

Коментарі