Репортаж

Шлях світильника. Як виготовляють освітлювальні прилади на підприємстві «Ватра»

Як виготовляють і з чого зроблені вибухозахищені елементи світильників для шахт, що таке розумне освітлення і як можна зменшити енерговитрати.

Створення світильників – це довгий і клопіткий процес. І перш ніж засвітити, цей прилад проходить багато етапів. Спочатку  виплавляють метал, створюють металеві деталі, які поступово формують корпус для світильника. Далі корпус омивають, потім – «сушка», фарбування і найважливіше – встановлення світлодіодних плат і ретельна перевірка на справність.

Про шлях світильників «Шпальті» розповів директор збуту в Україні світлотехнічної корпорації «Ватра» Олег Кумчик

Корпорація «Ватра» – це світлотехнічне підприємство, яке займається проєктуванням та виготовленням освітлювальних приладів. 

Від маленьких деталей до великих світильників

«Я працюю тут 20 років і дуже цим пишаюся. Свою історію корпорація почала 1957-го. Це єдине виробниче підприємство світлотехнічної галузі на пострадянському просторі, яке зберегло свої виробничі потужності у таких масштабах. Ми унікальні і відрізняємося від інших повністю інтегрованим вертикальним циклом виробництва. Ми починаємо з виплавки матеріалу на власних потужностях. Ми обробляємо цей метал, самі його фарбуємо. Робимо світлодіодну інсталяцію для наших світильників. І, звичайно, збірка, промоушен та продаж. Наша структура – це високоінтегрована виробничо-торгова формація», –  зазначив Олег Кумчик.

До складу корпорації входять два підприємства у Тернополі та одне в Херсоні, яке виготовляє продукцію за ліцензійною угодою. Тут працюють близько 700 осіб.

Олег Кумчик, директор служби збуту в Україні корпорації “Ватра”

Підприємство використовує унікальне обладнання, зокрема з випалювання форми та гідровипробування.

Тут виготовляють промислове, вуличне, офісне, вибухозахищене та аеродромне освітлення, прожектори  і навіть люстри.

Оскільки якість – пріоритет для корпорації, усю продукцію не лише на фініші перевіряють, а й на кожному етапі виробництва є спеціальні бригади якости. 

Тут є відповідний відділ, де перевіряють світильники на герметичність і витривалість. У спеціальні камери завантажують світильники і задають необхідні параметри температури, тиску і вологости.

Камери герметичности – це так звані камери імітації авіаперевезення. Адже підприємство виготовляє і військову продукцію, яку постачає літаками. Тут задають потрібні параметри й упродовж декількох діб всередині камери вирує спеціальний пісок. 

В іншій камері перевіряють витривалість покриття світильника: за якої вологости заржавіє метал і яку температуру витримає фарба.

У таких камерах світильники перебувають щонайменше 3 доби.

На підприємстві роботу розподіляють за виробництвами:

– ливарне, яке займається виготовленням відливок з алюмінієвого сплаву:

– виробництво пластмасових деталей;

– механообробувальне виробництво – обробка литих деталей з алюмінієвого сплаву;

– штампувально-зварювальне виробництво;

– інструментальне, яке виготовляє ливарне оснащення, тобто прес-форми, штампи;

– гальвано-фарбувальне виробництво, яке займається фарбуванням литих, штампованих та інших деталей;

– гальвано-фарбувальне виробництво;

– виробництво SMD-монтажу спеціалізується на виготовленні спеціальних друкованих світлодіодних плат;

– складальне виробництво.    

Економія енерговитрат

Для того, щоб споживачі могли зекономити на енерговитратах, інженери корпорації розробили систему «Розумне освітлення».

«Систему виготовляємо на основі світлодіодних технологій, які дозволяють здійснювати програмне управління освітленням. Також наші інженери розробили систему «Розумне місто». Вона дозволяє значно зекономити й оптимізувати вуличне освітлення. А також зекономити на обслуговуванні. Тобто дає низку переваг, які  економлять електроенергію. Адже заробляти можна заробляючи, і заробляти можна економлячи», – пояснює Олег Кумчик.

Підприємство втілило чимало проєктів із вуличного освітлення у багатьох містах України. Тому тут є великий вибір світильників різної потужности.

Зокрема є 5 серій вуличних консольних світильників та 6 — паркових.

«Ми втілювали проєкти з вуличного освітлення у Львові, Миколаєві, Запоріжжі, Кривому Розі, Луцьку та інших містах. Є світильники від 10 ватт до 300 ватт», – зазначив Олег Кумчик.

«Ватра» чималу частину своєї продукції відправляє на експорт. Адже завод такого формату важко утримувати лише завдяки українському ринку. Тому освітлювальні прилади підприємство постачає до країн Європи. Зокрема у Польщі відкрили власний торговий дім.

А ще «Ватра» — чи не єдине підприємство на пострадянському просторі, яке отримало сертифікат ATEX. Це дозволяє продавати вибухозахищену техніку в Європі. 

Серед неї є спеціальні ковпаки для вибухонебезпечних приміщень (шахт, наприклад). Виготовляють їх з полікарбонату. Вони дуже міцні та витримують високі температури і навіть невеликі вибухи. На підприємстві є спеціальні установки, де перевіряють ці ковпаки на вибухозахист. Також комплексну перевірку проходять у спеціальній лабораторії.

Останні роки підприємство створює освітлення для військових аеропортів. А торік почали робити обладнання для цивільних летовищ.

Олег Кумчик зауважує, що підприємство неодноразово вигравало тендери на державні замовлення. Зокрема «Ватра» створила освітлювальні прилади для Палацу культури «Україна» – 126 позолочених люстр. А також для Національної опери України, сесійної зали Верховної Ради України у Києві, об’єктів космодрому «Байконур», що у Казахстані тощо.

Фото Володимира Гуцула

 

Коментарі