Новини

Реставрація центру Чернівців, ремонт вулиць та аеропорт: Клічук розповів про стан справ у місті

Мер Чернівців відповів на популярні запитання чернівчан.

Скріншот прямого етеру

Сьогодні, 6 травня, мер Роман Клічук у прямому етері на своїй сторінці у фейсбуку відповів на запитання чернівчан.

Люди могли запитати керівника міста в соцмережах під його дописами або ж у приватних повідомленнях.

Про капітальний та ямковий ремонт доріг

Ремонт розпочали із запізненням через відсутність необхідних запчастин на асфальтному заводі. Також на затримку, за словами мера, вплинув саботаж міськШЕПу. Клічук заявив, що керівник комунального підприємства раптово пішов на лікарняний. Його немає на робочому місці від початку квітня.

«Але нам вдалося впоратися з цим. Зараз уже розпочалися ямкові ремонти, а також капітальні на Хотинській та Кармелюка»

Ямковий ремонт цьогоріч будуть проводити на 46 вулицях. Водночас капітально планують відремонтувати дорогу на вулиці Дмитра Галицького (на ділянці від Здоров’я до Стефаника), а також вулиці Толстого, Кармелюка, Хотинську, Залозецького, Бандери, Заньковецької та Підкови.

«У процесі вулиця Рівненська, але ми очікували на кошти з Державного фонду регіонального розвитку. Чернівці вперше не отримали гроші з ДФРР. Однак сподіваємося, що додаткові кошти ще надійдуть.

Чи будуть ремонтувати вулицю Головну? Спершу ми хочемо привести до ладу ті ділянки, де є великі ями та немає тротуарної плитки. Аби зробити капітальний ремонт, потрібні великі гроші. Тому цьогоріч ми будемо намагатися створити проєкт, а на наступний плануватимемо ремонт».

Про аеропорт та компанії

З середини квітня вдалося запустити аеропорт: до Чернівців зайшла компанія «Мотор Січ». Літаки літають у понеділок, середу та п’ятницю у Жуляни.

«Щоправда, ціни «кусаються». Сподіваюся, з 1 червня зайде компанія Windrose, яка буде літати щовівторка, четверга та суботи до Борисполя. Загалом ми відкриті до всіх авіакомпаній».

Читайте також: Windrose відкрила продаж квитків на рейс із Чернівців до Києва. Яка ціна

Водночас міський голова зазначив, що вже вдалося розробити проєктно-кошторисну документацію (ПКД) на подовження злітно-посадкової смуги на 300 метрів. ПКД уже пройшла експертизу, її направили до Державного підприємства «Украерорух», Міністерства транспорту та Офісу Президента.

Наразі також очікують відповіді від ОДА, аби уряд міг вкласти гроші в аеропорт.

Реставрація фасадів, балконів та ліфтів

У Чернівцях уже запланували реставрацію будівлі на вулиці Коцюбинського, 1. Це приміщення навпроти Резиденції Буковинських митрополитів (ЧНУ, — авт.). Його відреставрують до Дня Незалежности, 24 серпня.

Також на позаминулій сесії міської ради виділили 5 мільйонів гривень для співфінансування реставраційних робіт у місті.

«Є багато жителів, які готові зібрати власні кошти на умовах співфінансування з підтримкою міста і відремонтувати фасади. Крім того, гроші підуть на реставрацію не лише фасадів, а й балконів, ліфтів та всього іншого.

Також ми розробляємо цілу програму з реставрації центральної частини міста, щоб якомога швидше привести центр до ладу».

Вам може бути цікаво: Могильники артефактів з елементів декору будинків. Коли відновлять фасади у Чернівцях

Про призупинення роботи дитсадків на літній період

Рішення про закриття садків улітку ухвалили 4 роки тому на сесії міськради. 50% дошкільних установ закривали через відпустки батьків та незаповненість закладів.

Цьогоріч МОЗ, за словами Клічука, видало рекомендацію не дозволяти дітям переходити до сусідніх садочків.

«Ми вважаємо це неприйнятним. Плануємо зібрати комісію ТЕБ та НС та визначити перелік чергових садочків, аби батьки змогли перевести дітей до сусіднього, до того, що є зручним для них географічно. Не звільнятися ж людям, бо дітям нема куди піти».

Роман Клічук також нагадав, що через перехід Чернівців до «жовтої» зони вже відновили прийом громадян — у перший та третій понеділок місяця.

Люди можуть звернутися у відділ звернень, що на першому поверсі міської ради. А також записатися на особистий прийом до мера.

Окрім цього, можна писати міському голові в месенджер чи звертатися за телефонами у мерію.

Які ще запитання ставили чернівчани Клічуку та що він на них відповів, можна послухати за посиланням.

Коментарі