Новини

За останнє десятиліття джунглі Амазонії виділили майже на 20% більше вуглекислого газу, ніж поглинули. Чому це загроза

Джунглі були головним помічником у боротьбі з наслідками антропогенного забруднення. 

З 2010-го року бразильські ліси басейну Амазонки виділили 16,6 мільярда тонн вуглекислого газу, а поглинули — 13,9 мільярда тонн. Так, за останні 10 років ці ліси виділили в атмосферу майже на 20% більше, ніж поглинули.

Про це свідчать результати дослідження Національного агрономічного інституту Франції, пише The Guardian.

«Ми частково очікували цього, але вперше отримали конкретні цифри, які показують, що бразильська Амазонія “перевернулася” і стала чистим джерелом викидів», — каже співавтор дослідження Жан-П’єр Віньєрон.

Науковці розглядали об’єм CO₂, який поглинався та зберігався в міру зростання лісу і кількість викидів, що поверталися в атмосферу через спалення або знищення.

До речі, у 2019 році світові викиди вуглекислого газу перевищили 40 мільярдів тонн. Ще 50 років тому показник був удвічі нижчим. Усі ці роки океани поглинали більш як 20% викидів вуглецю, а рослини й ґрунт приблизно 30%.

У басейні Амазонки знаходиться приблизно половина тропічних лісів світу, вони вбирають і зберігають вуглець ефективніше, ніж інші види рослинності. Але якщо регіон стане чистим джерелом, а не «стоком» CO₂, подолати кліматичну кризу буде набагато складніше.

Це через те, що джунглі поглинають і накопичують CO₂ ефективніше за інші види лісів, через це екологи вважали їх головним союзником у боротьбі з наслідками антропогенного забруднення. Однак тепер покладатися на них не можна.

Вчені пояснюють зростання викидів вуглекислого газу джунглями Амазонії вчені з їхньою вирубкою та пожежами. Так, 2019 році було знищено 3,9 мільйона гектарів тропічного лісу, що майже в чотири рази більше, ніж у 2018-му.

Коментарі