Новини

15 французів провели у печері 40 діб без зв’язку та світла. Так вивчали межі пристосованости людей до ізоляції

Добровольці спали у наметах, а також виробляли власну електроенергію. Із зовнішнім світом не контактували.

Фото: Adaptation Institute, Research and do Tank

15 французів 40 діб провели у печері Ломбрів, що на заході Франції. Вони вивчали межі людської пристосованости до ізоляції, повідомляє BBC.

В експерименті Deep Time взяли участь восьмеро чоловіків і семеро жінок. Вік — від 27 до 50 років. 

Добровольці жили у печері без телефонів, годинників та сонячного світла. Спали у наметах, а також виробляли власну електроенергію. Із зовнішнім світом не контактували.

Фото: Adaptation Institute, Research and do Tank

Усі люди вийшли з печери 24 квітня. За це дослідження відповідали вчені. Вони зайшли до печери за день до завершення експерименту, щоб повідомити про це добровольців.

Група вийшла зі своєї добровільної ізоляції «враженою, але усміхненою». Вони носили сонцезахисні окуляри, щоб очі пристосувалися до світла.

За допомогою цього проєкту мали перевірити, як люди адаптуються до втрати відчуття часу та простору. 

Під час ізоляції група повинна була організувати своє життя без можливости вимірювати час. Учасники мали покладатися на свої внутрішні годинники та цикли сну для організації днів.

До речі, у печері добровольцям довелося виробляти власну електроенергію за допомогою велосипеда, а також набирати воду з криниці.

Учені кажуть, що експеримент допоможе їм зрозуміти адаптацію людей до екстремальних умов життя. Перед дослідженням в учасників вимірювали діяльність мозку та когнітивні функції. Після виходу з печери у них повторно виміряють ці показники, а потім порівняють дані.

«Наше майбутнє на цій планеті буде змінюватися. Ми повинні навчитися краще розуміти, як наш мозок здатний пристосовуватися незалежно від ситуації», — зазначив науковець Крістіан Клот.

Раніше ми писали про те, що у Норвегії фахівці розробили унікальні вітряки циліндричної форми, які працюють спільно з сонячними батареями. Стартап Vortex Bladeless пропонує систему, що не має традиційних лопатей.

Коментарі