Репортаж

«Кава з присмаком милосердя»: у Чернівцях відкрили соціальну кав’ярню «Карітасу»

Домашню випічку та каву можна взяти з собою.

У Чернівцях відкрили благодійну кав’ярню. Тут немає цін. За пожертву можна купити солодку випічку та каву. Кошти з пожертв віддадуть на реабілітацію та інші потреби молоді з інвалідністю. Кав’ярня розташована в одному з приміщень греко-католицької церкви на вулиці Руській.

Соціальну кав’ярню відкрив благодійний фонд «Карітас». Виготовляє випічку соціальна працівниця одного з центрів, якими опікується фонд. Проєкт — це робота спільноти соціального служіння УГКЦ та благодійного фонду «Карітас».

«Люди, які заходять до нас, здивовані, що немає цін. Я розповідаю, що це не кафе, а благодійність. Мене запитують, скільки коштує покрити вартість кави. Всі розуміють, що мінімальна її вартість — 15 гривень, але якщо пожертвують більше, це піде дітям на благодійність», — розповідає волонтерка фонду, яка тут служить.

На стінах кав’ярні розміщені фотографії дітей центрів, якими опікується фонд: «Любов, яка лікує» для молоді з інвалідністю та «Серце дитяче – серце Господнє» для дітей із кризових сімей. 

Тут можна придбати свічки із вощини, є серед них у вигляді писанки, які виготовляють діти з інвалідністю.

А тістечка виготовляє соціальний педагог одного з центрів, пані Марія.

«У неї таке хобі, вона випікає солодощі, має до цього талант, але це її служіння», – кажуть у кав’ярні.

На будівлі кав’ярні оригінальна табличка з написом «Кава з присмаком милосердя». 

Як розповів «Шпальті» священник УГКЦ, директор благодійного фонду «Карітас Чернівецької єпархії» Любомир Іваночко, соціальна кав’ярня — це можливість виховати жертовність і розуміння, зрозуміти, хто такий Господь і що таке любов.

«Усе, що тут виготовлено — зроблено руками людей, які пізнали Божу любов, і жертвують свій час, ресурси. Тут немає продажу, а все для того, щоб дати можливість ширитися любові», — зазначив він.

Зробити пожертву може кожен, хто сюди приходить.

«Культура пожертв у нас зведена до мінімуму. Десь  у нас є величезна підозра до цього, для чого це робити, що це дає. У нас ідеться про культуру пожертви. Пожертва — це любов. Ця кав’ярна покликана, аби ми могли виховати культуру пожертви», — каже отець Любомир Іваночко.

Тому ціль соціальної кав’ярні — мати конкретне призначення. Тут людина бачить, кому йде пожертва. 

У цій кав’ярні ніхто не отримує зарплати. Водночас кожен бере на себе відповідальність постійної пожертви. 

За словами отця Любомира Іваночка, ця кав’ярня — пробна версія. Але в планах фонду відкрити такий заклад у центрі міста. 

Кав’ярня працюватиме щовихідних із 8:00 до 20:00. А в будні — з 9:00 до 15:00. У фонді зазначають, якщо буде попит, будуть просити долучатися до пожертв підприємців, які виготовляють солодощі. 

Фото Володимира Гуцула

 

Коментарі