Новини

Україна опустилася в рейтингу «Індекс свободи преси»

У першу десятку Індексу свободи слова від «Репортерів» увійшли Норвегія, Фінляндія, Швеція, Данія, Коста Ріка, Нідерланди, Ямайка, Нова Зеландія, Португалія та Швейцарія.

Фото Bogomil Mihaylov, unsplash.com

Україна втратила одну позицію й опустилася на 97-ме місце в «Індексі свободи преси» за 2020 рік. Про це йдеться у звіті, який опублікували правозахисники з організації «Репортери без кордонів». 

За даними звіту, щонайменше в семи країнах Східної Європи на журналістів нападали невідомі, наприклад, продавці або озлоблені перехожі.

«Інститут масової інформації нарахував в Україні 170 випадків фізичної агресії, що становить три чверті випадків порушень свободи преси в цій країні», – йдеться у повідомленні.

Як зазначають у звіті, загалом тиск на журналістів чинять не тільки уряди. Пандемія і тимчасова самоізоляція призвели до загострення соціальної напружености й часом посилювали вияви ненависти щодо ЗМІ, зокрема коли на санітарну кризу накладалися виклики, пов’язані з передвиборчою кампанією. 

Якщо порівнювати показники минулого року, Україна покращила свою оцінку у глобальному рейтингу на 0,44 пункти, проте опустилася на підсумкову 97-му позицію. Індекс свободи преси в Україні за 2020 рік складає 32,5 пункти.

Також зазначають, що в Україні спостерігається різноманітний «медіапейзаж», а влада країни провела низку реформ після 2014 року. Зокрема закон про прозорість власности на ЗМІ. Але, як зазначають у дослідженні, ці здобутки є доволі хиткими:

«Потрібно набагато більше, щоб послабити сильну владу олігархів у ЗМІ, заохотити редакційну незалежність та боротися з безкарністю під час злочинів і насильства проти журналістів».

Також серед негативних наслідків на кінцевий показник мала «інформаційна війна» з Росією, відобразилося у низці заборон на використання російських ЗМІ та соціальних мереж, кібернетичні переслідування та судові справи про державну зраду.

Зазначають, що пандемія коронавірусу не припинила погрози та насильство проти журналістів, яка стала інструментом місцевої влади для ще більшого обмеження доступу до інформації.

Окремо наголошують на справах убивств журналістів-розслідувачів Павла Шеремета, Георгія Гонгадзе та Вадима Комарова, які досі не розкриті, що «заохочує до безкарности за насильство проти ЗМІ».

«Занепокоєння викликають маніпуляції новинами, порушення конфіденційности джерел, кібератаки та ексцеси у боротьбі з фейковими новинами. Підконтрольний сепаратистам (підтримуваний Росією бойовикам так званих «ЛНР» і «ДНР» — ред.) схід країни все ще залишається забороненою зоною без критичних журналістів та іноземних спостерігачів», — додають у звіті «Репортерів без кордонів».

Зауважимо, що серед переліку країн в Індексі свободи преси за 2021 рік лідирують скандинавські країни: Норвегія (6,72 пункти), Фінляндія (6,99), Швеція (7,24), Данія (8,57).

За даними «Радіо Свобода», у рейтингу за 2019 рік, опублікованому у квітні 2020, Україна була 96-ою.

 

Коментарі