Новини

SpaceX відправить космонавтів на Місяць: до чого тут Україна

Ця космічна програма має бути найширшою та найрізноманітнішою міжнародною програмою дослідження космосу людиною в історії. 

Фото NASA

Компанія Ілона Маска SpaceX братиме участь у космічній програмі NASA «Артеміда» яка, серед іншого, передбачає висадку астронавтів на Місяць.

Про це повідомили в NASA.

Так, компанію Маска обрали для безпечного виведення астронавтів на місячну поверхню. Як зазначили у SpaceX, для участи у програмі «Артеміда» аерокосмічне агенство обрало ракету Starship.

Її використають як систему для запуску та посадки, побудова Starship якраз створена для цього. За планом, астронавти добиратимуться на місячну орбіту на пілотованому космічному кораблі «Оріон».

Контракт NASA з SpaceX вартує 2,89 млрд доларів. За можливість взяти участь у програмі Маск конкурував з Blue Origin Джеффа Безоса та компанією Dynetics зі штату Алабама.

Безпілотник на орбіту Місяця NASA запустить в листопаді, а своїх астронавтів поверне на супутник Землі до 2024 року — це вперше за понад чверть століття. Щоправда, нині ця програма відстає від графіка на три роки й перевищує бюджет майже на 3 мільярди доларів.

До речі, Україна теж приєдналася до угоди в межах програми. За задумом засновників програми, «Артеміда» має бути найширшою та найрізноманітнішою міжнародною програмою дослідження космосу людиною в історії. 

Так, в агентстві хочуть висадити на Місяць «першу жінку й наступних чоловіків». Однією з основних цілей є перетворення супутника Землі на майданчик для подальшого дослідження Марсу.

Коментарі