Інтерв'ю

Безплатне ведення вагітности: які послуги стануть безкоштовними

Нова Програма медичних гарантій стартує 1 квітня. 

Фото ілюстративне

Безоплатне ведення вагітности в амбулаторіях гарантує від 1 квітня Національна служба здоров’я (НСЗУ). Зокрема вона запроваджує окремий пакет послуг «Ведення вагітности в амбулаторних умовах».
Жінка може розраховувати на лабораторні дослідження, УЗД-діагностику, консультації лікарів та стаціонар у разі потреби. Донині більшість цих послуг була платною в державних лікарнях або ж їх проходили у приватних клініках.

Безоплатне спостереження вагітности в амбулаторіях можливе для тих, хто підписав угоду з Національною службою здоров’я. 

Що входить у пакет послуг: 

— консультації лікаря впродовж вагітности;

— лабораторні дослідження згідно з українськими стандартами;

— УЗД-діагностика; 

— лікування в умовах денного стаціонару, якщо є ускладнення. 

Чи готові державні заклади области та міста проводити необхідні аналізи, чи є потрібне обладнання, куди звертатися вагітним буковинкам, читайте.

Як повідомив «Шпальті» директор Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА Олег Чорний, відомо, що всі райлікарні подали документи до НСЗУ на отримання цих пакетів. Нині ж вони очікують на підписання угод.

Фото з фейсбуку О. Чорного

Для пацієнток нічого не зміниться, єдине — обстеження буде безкоштовним .

«Сімейний лікар буде направляти пацієнтку на необхідне обстеження, це буде районна або обласна лікарня. Обстеження будуть безкоштовними», — зазначив Олег Чорний.

Директор КНП «Сокирянська районна лікарня» Олександр Андрійчук розповів, що область ще не підписала погодження на отримання цих пакетів послуг із НСЗУ. Формування угод буде відбуватися після 15 квітня.

«Після підписання угоди можна буде отримати таку послугу безкоштовно. Буде більший об’єм безкоштовних послуг. Частковий компонент послуги, який ми не зможемо надавати, будуть надвати перинатальний центр і лабораторія (з ними уклали угоду). Однак якщо у пацієнтки немає патологій, вона зможе отримати всі послуги з ведення вагітности на місці», — зазначив він.

У Чернівцях пакет послуг «Ведення вагітности в амбулаторних умовах» отримає жіноча консультація, яка працює при КНП «Міський клінічний пологовий будинок №2».  

«Пакет «амбулаторне ведення вагітности» у нас був і торік — амбулаторна допомога. Нині НСЗУ розділило ці послуги. Тепер заклади окремо отримають кошти на пакет послуг — обстеження на амбулаторному рівні: УЗД, аналізи тощо. Тепер ці послуги точно безкоштовні, і заклади не можуть просити за них кошти», — каже  начальниця управління забезпечення медичного обслуговування Чернівецької міської ради Наталія Калмикова.

Фото «Шпальта»

Цей пакет отримає від НСЗУ жіноча консультація, оскільки в них є відповідні спеціалісти.

«Якщо заклад має договір щодо цього пакета, то кошти отримує від НСЗУ, і говорити про якісь приватні послуги, які входять у цей пакет, вони не мають права. Все, що прописано в договорі, є в тій специфікації, а вона є у відкритому доступі на сайті НСЗУ (може кожен переглянути, що входить у пакет). За ці послуги заклади не мають права брати кошти. Бо це є порушення договору. Скажімо, УЗД входить у цей пакет, тому окремо за нього не можна брати кошти тощо», — зазначила Наталія Калмикова.

Платні послуги заклади можуть надати, якщо пацієнтка немає підписаної декларації чи електронного направлення. 

Медична директорка КНП «Пологовий будинок №2» Світлана Ткачик, яка завідує там жіночою консультацією, каже, що наразі очікують підписання договору з НСЗУ.

Фото pb2.cv.ua

«УЗД також входить у тариф нового пакета, і ми цю послугу надаємо. Там є і обстеження гормональних скринінгів, антиген тощо. Ми готуємося, аби все було в пологовому будинку на безоплатній основі. Пакет «Ведення вагітности в амбулаторних умовах» передбачає фактично, що все буде безоплатно. Наш заклад відповідає вимогам НСЗУ і може надати необхідні послуги», — зазначила вона.

Також, за словами Світлани Ткачик, якщо жінка хоче кращих умов, вона може обрати інший заклад для ведення вагітности.

У НСЗУ нагадують, з 1 квітня 2020 року українки можуть обирати, у кого та де спостерігати неускладнену вагітність: у сімейного лікаря чи у гінеколога в жіночій консультації. Також вони мають право на вибір гінеколога, який вестиме вагітність, та вибір пологового будинку, в якому народжувати. Місце проживання чи прописки породіллі не має значення. Жодних благодійних внесків платити не потрібно.

 

Коментарі