Репортаж

Стародавні артефакти у віртуальній реальності. В Чернівецьких музеях впровадили новітні технології

ГО «Лабораторія культурних досліджень» продовжує впроваджувати новітні технології у чернівецьких музеях.

У межах проєкту VRArt Incubator ГО «Лабораторія культурних досліджень» разом із діджитал-митцями з Харкова створили віртуальну та додану реальність у музеях Чернівців.

Керівник громадської організації Андрій Тужиков розповів «Шпальті» про впровадження новітніх технології у музеях міста.

«Ми запросили двох митців із Харкова – Віру Дегтярьову та Нікіту Худякова. Їхня місія – принести інновацію в наші чернівецькі музеї. Щоб побачити зроблене, не потрібно якихось складних девайсів. Смартфона з камерою цілком достатньо. Такий інтерактивний момент дозволяє залучити більше людей до музеїв», — зазначив Андрій Тужиков.

Так, у Чернівецькому краєзнавчому музеї діджитал-художник Нікіта Худяков поєднав стародавню кам’яну сокиру з візерунком трипільської культури та створив тривимірний артоб’єкт. Це — перший NFT-токен у Чернівцях.

Довідково: NFT-токен — це унікальний персональний код твору цифрового мистецтва, який допомагає закріпити авторство твору.

«Працівники музею провели чудову екскурсію, я дізнався багато цікавого. Надихнувся безліччю різноманітних експонатів. Але зосередився на дуже стародавньому об’єкті – кам’яній сокирі. За характером каменю та іншими показниками можна вважати, що цю сокиру могли використовувати як обмінну валюту. Я вирішив створити цифровий об’єкт, який би приваблював. Використав форму сокири і спроєктував білі смужки, характерні для оригінального об’єкта. А також доповнив його іншими цікавими візерунками», – розповів Нікіта Худяков.

За допомогою QR-коду цей тривимірний об’єкт можна буде відтворити не лише у музеї, а й на вулиці, у кафе чи вдома.

Завідувачка відділу археології середніх віків та нового часу Чернівецького краєзнавчого музею Оксана Драгомирецька зазначила, що така сокира періоду енеоліту траплялася на Буковині вкрай рідко.

«Цій сокирі не менше 6 тисяч років. Ця енеолітичний інструмент виготовлений зі смугастого кременю. Такий матеріал траплявся у нас доволі рідко, але це не одиничний предмет. Шляхом обміну такі знахідки неодноразово потрапляли на терени Буковини. Ті трипільські малюнки не характерні для типових знахідок енеолітичної доби. Надзвичайно цікаво те, що Нікіта на знарядді праці переніс малюнок і показав, як зі звичайної сокири створити артоб’єкт», — зазначила Оксана Драгомирецька.

У Чернівецькому художньому музеї Віра Дегтярьова (Vera DG) втілила вже другий VR-задум. Цього разу мисткиня створила аудіовізуальний об’єкт, пов’язаний із Сидором Воробкевичем.

«Саме музей визначав культурні постаті, які хотілося би бачити у новітніх технологіях. Мені запропонували на вибір декілька постатей. І я обрала саме Воробкевича, адже 2 травня буде 185-річчя з дня його народження. Також мені надали пісню на слова Сидора Воробкевича «Мова рідна». Так, скануючи код, відвідувач побачить портрет письменника і літаючі пірамідки навколо. Це – імерсивний досвід. І якщо ми торкнемося екрана, то з’являться інші різноманітні ефекти. І на тлі – пісня “Рідна мова”», — розповіла Віра Дегтярьова.

Всі охочі можуть прийти до музеїв і за допомогою гаджетів та QR-коду споглядати стародавні артефакти і витвори мистецтва через віртуальну реальність.

Проєкт відбувся за підтримки програми грантів HBCE та IM Swedish Development Partner.

#HBCEGrantProgram 

#individuellmanniskohjalp

Фото Володимира Гуцула

Коментарі