Новини

Багато шпиталізацій та нова вакцина на Буковині: Сергій Осачук про ситуацію з коронавірусом

Ситуація з новими випадками стабілізується, але водночас залишається складною з кількістю шпиталізацій.

Фото engin akyurt, unsplash.com

Попри поступове зменшення кількости нових випадків COVID-19 на Буковині, ситуація залишається небезпечною через чимало шпиталізацій.

Про це під час брифінгу розповів голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук.

«За визначенням інфекціоністів та вірусологів, цьогорічні кінець лютого та перша половина березня виявилися найбільш небезпечними та страшними за кількістю летальних випадків. Ми мали найбільше навантаження і зростання кількости людей, що захворіли. Це тривало впродовж 3 тижнів. Наразі ми фіксуємо стабілізацію ситуації, але немає різкого покращення», — заявив Осачук.

За його словами, щодня є більше сотні буковинців, які потрапляють до реанімацій усіх шпитальних баз нашої области. Найгірша епідеміологічна ситуація залишається на території Вижниччини та Чернівців.

На думку голови ОДА, головною причиною є надто толерантна поведінка органів місцевого самоврядування у межах «червоної» зони. Бо продовжують працювати ринки, вулиця Кобилянської завжди наповнена людьми, заклади харчування приймають відвідувачів.

«Якщо така поведінка, то й маємо на сьогодні відповідні наслідки. Впродовж минулих тижнів і місяців ми розгорнули майже 2500 ліжок, що готові надавати медичну допомогу. Майже 54% з них зайняті сьогодні.

Раніше термін лікування та шпиталізації визначався 10 днями-двома тижнями. А тепер менше 3 тижнів ніхто не перебуває. Величезне навантаження на реанімаційні відділення», — заявив Сергій Осачук.

Кого першочергово щепитимуть новою вакциною

Майже 10 тисяч буковинців отримали першу дозу вакцини від коронавірусу. У четвер, 15 квітня, очікують надходження нового препарату – CoronaVac із Китаю. Ним вакцинуватимуть маломобільних людей, поліціянтів та педагогів, які задіяні в ЗНО. Наразі медики формують відповідні списки.

Працюють 9 мобільних бригад і пункти щеплень.

Також Сергій Осачук заявив, що навчання у школах наступні два тижні повинно залишатися дистанційним.

«Ми не можемо легковажити і на позитивних емоціях від того, що ситуація трішки стабілізувалася, відкривати все та знову провокувати чергову нову хвилю», — каже голова ОДА.

Люди важче переносять COVID-19 через циркуляцію британського штаму

Своєю чергою головна санітарна лікарка Чернівецької области Наталія Гопко пояснила, чому попри зниження показників, уряд та державна комісія ТЕБ та НС не виводять Буковину з «червоної» зони.

«Якщо оцінювати критерії та коефіцієнти, за якими нас оцінює уряд та державна комісія ТЕБ та НС, у нас залишається показник шпиталізації таким, що не відповідає граничним нормам. За визначеного коефіцієнта 60 шпиталізацій на 100 тисяч населення у нас він складає близько 75%. Але суттєво нижчий, ніж 3 тижні тому, коли сягав 100% і більше. Інші показники, крім шпиталізацій, є такими, що дозволяють послаблювати заходи», — зазначає лікарка.

Такі цифри та важчий і триваліший перебіг хвороби пов’язані зокрема і з тим, що на території области циркулює британський штам вірусу. Він протікає важче в інфікованих.

Водночас Гопко сказала, що за можливости людям треба залишатися вдома.

«Результати епідеміологічних розслідувань показують, що найчастіше люди інфікуються від членів родин у помешканнях. Або ж за місцем роботи. Щоби не провокувати поширення хвороби – обов’язково залишайтеся вдома. За будь-яких ознак ГРВІ не треба сумніватися. Припиняйте активне спілкування, думаючи, що це інші вірусні інфекції. Звісно, інші види ГРВІ також існують. Але значною мірою на території области циркулює коронавірусна хвороба», — заявила Наталія Гопко.

Насамкінець вона зазначила, що нетиповим для цього тижня є те, що перевищення на території Вижниччини та Чернівців епідпорогу з ГРВІ та грипу.

За словами Наталії Гопко, десятиріччями подібного у квітні не було. Суттєво на це міг вплинути коронавірус.

Коментарі