Новини

В Україні легалізували окремі препарати на основі медканабісу

Деякі препарати на основі канабісу тепер не входять до переліку наркотичних засобів.

Фото herbadea Berlin, unsplash.com

Кабмін вніс зміни до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

А тому деякі препарати з коноплі тепер не входять до переліку наркотичних засобів.

Постанова дозволяє два медпрепарати на основі канабісу:

— «Набілон» (синтетичний канабіноїд). Його використовують для лікування побічних ефектів хіміотерапії раку (блювота, нейропатичний біль).

— «Набіксімолс» (стандартизований екстракт канабісу, що має однаковий вміст ТГК і канабідіолу). Цей препарат знімає біль і спазми мязів при розсіяному склерозі.

«Обіг психотропних речовин «Дронабінол», «Набілон» (синтетичний канабіноїд, імітуючий дію ТГК) та «Набіксімолс» (стандартизований екстракт канабісу з однаковим вмістом ТГК та канабідіолу) допускається лише у формі лікарських засобів або у формі субстанцій, призначених для виробництва, виготовлення таких лікарських засобів», – ідеться у постанові уряду.

В Україні понад два мільйони людей, яким може допомогти лікування препаратами на основі медичного канабісу. 2019 року в Києві пройшов «Конопляний марш свободи». Люди вимагали легалізувати коноплі.

Також тоді з’явилася петиція, щоб законодавчо врегулювати доступ до медичного канабісу. Відтак у Верховній Раді зареєстрували відповідний законопроєкт. Він мав дозволити обіг медичного канабісу в Україні, а також дав би право науковцям досліджувати коноплі. Комітет із прав людини його підтримав. Але в Україні все одно було заборонене як вживання препаратів на основі канабісу, так і дослідження коноплі.

 

Коментарі