Новини

У Франції знайшли найдавнішу європейську кам’яну мапу

Артефакт використали як стінку кам’яного гробу бронзового віку Сен-Белек.

Фото Denis Gliksman, BBS

У Франції на початку ХХ століття знайшли кам’яну плиту з оздобленням, яка складала стінку гробу прадавнього захоронення. Артефакт сховали в підвалі музею та забули. Повторно знайшли вже в ХХІ столітті.

Нещодавно група британських і французьких науковців дійшли висновку, що плита — це насправді тривимірна мапа стародавнього державного об’єднання. Про це повідомляє BBS.

Плиту знайшли у 1900 році в околицях міста Леана — північно-західному регіоні Франції. Оздоблений артефакт використали як стінку кам’яного гробу бронзового віку Сен-Белек.

Спершу плита потрапила до приватного музею. Поки 1924 року її не викупив Музей національних старожитностей (Musée des Antiquités nationales). Однак артефакт не додали до колекції доісторичного періоду, бо про нього забули.

Фото Denis Gliksman, BBS

Нарешті плиту Сен-Белек знайшли у підвалі замку 2014 року. Наукова група з двох французьких і одного британського університетів 2017-го розпочала дослідження артефакту. Науковці встановили, що це — одне з найстаріших картографічних зображень, яке окреслює мапу політичного об’єднання раннього бронзового віку.

Вчені знайшли на артефакті елементи, притаманні доісторичним мапам. Зокрема річку Оде та її притоки. Зображена територія становить область 30х21 кілометр.

Вчені вважають, що ця стародавня держава могла проіснувати декілька століть у ІІ тисячолітті до нашої ери. Водночас деталізація карти і майстерність виготовлення свідчить, що її майстри добре знали географію.

Плита була суттєво пошкоджена і використана для захоронення і повернута зображенням всередину. Звідси можна зробити висновок, що цей прадавній режим був скинутий, а його еліта — покарана.

Нагадаємо, що дослідники дісталися до найглибшого затонулого корабля в історії.

Коментарі