Новини

В Україні з’явиться Центр правосуддя для захисту дітей-жертв сексуального насильства

Установа працюватиме за американською моделлю, а його команда складатиметься із прокурорів, слідчих, суддів, соцпрацівників, психологів та адвокатів.

Фото capebretonpost.com

В Офісі Президента України відбулася робоча зустріч щодо запуску пілотного проєкту. Його метою є створення Центру правосуддя для захисту прав дітей, які постраждали від сексуального насильства та експлуатації.

Про це повідомляє пресслужба Генпрокуратури.

Центр працюватиме за американською моделлю Children’s Justice Centre і принципом дружнього до дитини правосуддя.

Команда фахівців буде складатися із прокурорів, слідчих, суддів, соцпрацівників, психологів та адвокатів. Вказані фахівці спеціально підготовлені до роботи з неповнолітніми жертвами насильства і будуть одночасно присутні під час інтерв’ювання дитини у кримінальному процесі.

Також передбачено, що всі рішення щодо розслідування та надання соціально-психологічної підтримки узгоджуватимуться усіма учасниками.

Діяльність Центру спрямована на підвищення якості збору доказів та мінімізації травматизації дитини. За попередніми домовленостями, проект буде запущений вже у вересні цього року в Київській області.

Згідно з даними, наведеними на зустрічі заступником Генерального прокурора Гюндузом Мамедовим, минулого року кожна десята дитина стала жертвою злочину.

Окрім того, сексуальне насильство входить до топ-трійки правопорушень проти неповнолітніх – щорічне зростання кількості таких злочинів в середньому становить 10%.

Коментарі