Новини

У Чернівцях завершили проєкт модернізації вуличного освітлення

Він тривав 34 місяці, його реалізацію розпочали наприкінці 2017 року.

Міська рада відзвітувала про завершення проєкту «Модернізація вуличного освітлення міста Чернівців». Його реалізація тривала 34 місяці та нещодавно, зрештою, була завершена.

«2014-го Чернівці підписали Угоду мерів щодо демонстраційного проєкту Європейського Союзу. І наразі нам приємно усвідомлювати, що наше місто фінішувало одним із перших в Україні», — заявив заступник міського голови Євген Маховіков.

На презентації був присутній керівник програми Ян Ваандерс, який розповів, що цей захід є всесвітньою ініціативою. Вона охопила понад 10 тисяч міст по всьому світу.

«Це складний проєкт. І на початках в Україні було непросто його організовувати, бо тоді у вас подібна співпраця з європейськими інституціями була незвичним явищем. Цього навіть боялися. Зрештою, ми отримали кращі результати, ніж очікували спочатку. Співпраця з Чернівцями справила гарне враження на нашу команду», — заявив Ян Ваандерс.

Як зізналася керівниця Чернівецького бізнес-центру та колишня заступниця міського голови Марія Порчук, під час укладання угоди були певні побоювання, чи підтримає міська рада минулого скликання таке рішення. Адже група депутатів виступала проти низки проєктів співпраці з закордонними партнерами.

Але ініціативу з вуличним освітленням усе ж підтримали.

«Грантову угоду місто підписало 27 грудня 2017 року. Йому передували рішення виконкому сесії міської ради, які схвалили рішення про співфінансування проєкту Євросоюзом. І коли ми зрозуміли, що депутати пішли назустріч, це дало нам змогу впевнено підписувати угоду, розуміючи, що ми не підведемо наших міжнародних донорів», — розповіла Марія Порчук.

Вартість заміни вуличного освітлення в рамках проєкту модернізації становила 1 542 024 євро. Як зазначає пресслужба Чернівецької міської ради, представники Євросоюзу розуміли, що можливості бюджетів невеликих міст обмежені. Тому передбачили понад 17 млн євро на реалізацію проєктів з енергоощадження та енергоефективности в Україні до 2020 року.

Ця ініціатива передбачала співфінансування Євросоюзом до 80% від вартости робіт. Грант ЄС покрив 80% суми та становив 1 217 891 євро.

Відтак у місті оновили третину освітлювальних елементів: майже 4000 вуличних ламп поміняли на енергоефективні LED-світильники та модернізували 32 вуличні шафи, з яких здійснюється управління освітлюванням.

Завдяки таким змінам керування джерелами світла можна здійснювати в автоматичному режимі. Нові шафи керування мають систему моніторингу та можуть самотужки контролювати ввімкнення та вимкнення світла, а також надсилати дані щодо несправностей.

Крім того, оновлена система вуличного освітлення здатна сама регулювати потужність та яскравість. Це дає змогу додатково заощаджувати електроенергію. Економія становитиме 84 100 євро щорічно.

Коментарі