Колонки

Рефлексії щодо сесії облради 30 березня. Колонка Лілії Бортич

Про роботу депутатів нового скликання Чернівецької облради, «турборежим» ухвалення рішень та затягування конструктивної роботи колишнім головою облради Іваном Мунтяном.

Лілія Бортич — депутатка Чернівецької обласної ради, голова фракції однієї з політичних партій.

Завершилася чергова сесія Чернівецької обласної ради. Депутатська більшість ухвалила понад 130 питань: 118 — порядку денного та додаткові депутатські звернення і запити, які подали під час сесії.

Як депутатка облради попереднього скликання хочу зробити аналіз нашої роботи, щоб пояснити виборцям, що відбувалося в сесійній залі, та відкинути деякі закиди і маніпулювання, які пролунали після сесії.

Засідання 30 березня провели без порушень регламенту: не рідше одного разу на квартал, після рішення колегії облради за 10 днів до сесії. Попередня відбулася в кінці грудня. Чому не збиралися раніше? «Червона» зона, велика кількість хворих депутатів, необхідність зробити аналіз усіх проєктів рішень, які перейшли від попередньої каденції, необхідність аудиту стану справ Чернівецької обласної ради. Під час підготовки сесії провели величезну роботу.

Закиди про турборежим звучать маніпулятивно. Чому?

Робота обранців під час сесії — це завершальний етап великого процесу підготовки до неї. Депутати облради опрацьовують усі питання спочатку на своїх округах, потім — детально в постійних комісіях, де вони мають можливість поставити всі запитання доповідачам, зробити зауваження та уточнення, а відтак — на засіданнях своїх фракцій. До сесійної зали ми заходимо працювати, вже розуміючи суть усіх питань та маючи узгоджені у фракціях позиції. Напередодні засідання провели погоджувальну раду з керівниками всіх фракцій, де домовилися працювати оперативно та конструктивно, щоб не наражати всіх колег-депутатів на небезпеку зараження коронавірусом. Готовність опрацювати всі питання порядку денного за один день підтвердила більшість фракцій. Це було цілком можливо, адже 75 питань — це виконання програм за 2019 рік, які не розглянуло попереднє скликання.

Що пішло не так?

Ексголова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян вирішив показати депутатам «високий клас парламентаризму» та штучно затягував процес розгляду кожного питання по суті. Особливо коли це стосувалося 75 пунктів виконання програм за 2019, які він як голова попереднього скликання не спромігся розглянути за своєї каденції. Тому що не дозволяв скликати сесії своїм заступникам, поки був відсторонений від обов’язків голови в ході кримінального провадження. За весь 2020 рік провели всього 3 сесії, 2 з них — у лютому.

Навіщо це робити?

Можливо, аби довести, як усе погано в цій раді без нього як голови? Можливо, щоб мати вплив на ОДА? Можливо, робота на камеру — щоб виборець, не розуміючи, що відбувається, бачив Івана Мунтяна як найактивнішого депутата та борця за справедливість? Не мені судити. Але Іван Миколайович забув, що в залі сидять 17 депутатів попереднього скликання, які прекрасно пам’ятають його «турборежими» на посаді голови облради, коли ми не збиралися на сесію по декілька місяців, не працювали на постійних комісіях. Депутати часто бачили порядок денний сесій та комісій у день засідання, голова ігнорував підняті руки з питаннями депутатів та не давав слово. Ми все пам’ятаємо та можемо порівняти. Під час сесії до нього неодноразово зверталися колеги з проханням зупинити шоу та поважати безпеку як депутатів, так і апарату облради. Але він виявляв неповагу та ігнорував наші прохання. Show must go on…

Що в результаті?

Чи задоволена я результатами сесії? Так! Ми ухвалили низку важливих питань для забезпечення нормальної діяльности области. Ми прийняли зміни до обласного бюджету, план соцекономрозвитку, низку програм, які забезпечать функціонування краю. Ми порушили гострі питання, зокрема відмову у виділенні земельних ділянок учасникам АТО Держгеокадастром, стан доріг місцевого значення, оплату роботи медпрацівників. Створили декілька робочих груп для врегулювання проблемних питань щодо комунального майна та контролю за фінансовими планами обласних лікарень. Деякі питання депутати повернули на доопрацювання. І це нормально. Тому що ми різні та маємо різні бачення. Найголовніше те, що нас об’єднує бажання працювати на благо громад Буковини, представляти та захищати інтереси людей, які нам довірилися!

Що далі?

Працюємо разом! Ефективно, злагоджено, конструктивно! Об’єднуємо весь депутатський корпус незалежно від політичних вподобань.

 Дякую всім колегам за співпрацю та апарату облради за величезну роботу!

Колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Шпальти» може не поділяти думку, висловлену у матеріалі.

 

 

 

 

Коментарі