Новини

Краєзнавець створив поштову марку до 130-річчя бургомістра Чернівців

Це вже третя поштова марка, яку розробив Микола Семенюк.

Фото Миколи Семенюк

У Чернівцях створили поштову марку та конверт до 130-річчя від дня народження відомого українського політичного громадського діяча та комісара Чернівців Осипа Безпалка.

Автор ідеї та макета марки краєзнавець Микола Семенюк розповів «Шпальті» про те, як працював над втіленням задуму.

«Це данина пам’яті великому буковинцю. Я не перший дослідник його життєдіяльности на Буковині. Але, напевно, перший, хто зміг знайти матеріали про нього в різних архівних установах. Наприклад, знайшов його лист початку 1920 року до митрополита Андрея Шептицького, копії різних важливих документів», — каже краєзнавець.

«Це вже третя марка та конверт, які я розробив. Попередні дві — поштові марки і конверти з нагоди 500-ліття від першої письмової згадки про поселення у мікрорайоні Рогізна. А також до 100-річчя від дня народження провідника Вашковецького районного проводу ОУН Івана Церенюка-«Яреми», — розповідає Микола Семенюк.

Для створення марки краєзнавець використав фото, яке отримав із фондів Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України. Він зазначає, що на опрацювання фотографії витратив 4 дні і працював у 4 різних програмах.

Фото з фондів ЦДАВОУ

Микола Семенюк зазначив, що своїми силами надрукував 28 марок із конвертами.

«Не думаю, що справа в кількості. Можна в будь-який час дозамовити ще. Коли почали переглядати твори Осипа Безпалко і роботи різних авторів про нього, то з’ясувалося, що цікавість до нього не зменшується, а з кожним роком дедалі зростає. Тому і виникла ідея створити марку. Адже це наче символ. З одного боку, це зафіксована подія, а з іншого — послання в майбутнє», — зауважив краєзнавець.

Микола Семенюк зауважив, що Осип Безпалко був міським комісаром Чернівців усього декілька днів. Проте його мудрі рішення залишаться в історії.

«До всіх жителів міста різних національностей він ставився однаково мудро та виважено. Все його життя пройшло під гаслом, на мою думку, боротьби за вільну Буковину, за рідну землю, за Україну. Він єдиний буковинець, який працював у трьох урядах Української Народної Республіки в період з квітня 1919 року до червня 1920 року», — розповів краєзнавець.

Микола Семенюк зауважив, що до 130-річчя від дня народження Осипа Безпалко (13 травня) готує бібліографічний показчик.

«Разом із директором Наукової бібліотеки Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Михайлом Зушманом та заступницею директора з наукової роботи Настасією Загородною розпочали роботу над бібліографічним покажчиком. Окрім згаданих осіб, над покажчиком працюють: передмову написав професор університету Василь Ботушанський, переклад назв статей підготувала викладачка коледжу Альона Корецька», — зазначив Микола Семенюк.

Презентацію бібліографічного покажчика запланували на 13 травня.

Коментарі